Svijet     | 15.07.2020. 12:08 |

Pyeongtaek traži testiranje vojnika SAD-a na koronavirus prije dolaska u bazu

FENA Internet

SEOUL, 15. jula (FENA) - Južnokorejski grad Pyeongtaek, u kojem je najveća američke vojne baze u inostranstvu, zatražio je testiranje na koronavirus svih američkih vojnika prije njihovog dolaska, uslijed zabrinutosti zbog nedavnog porasta uvoza  zaraze, objavili su u srijedu zvaničnici.

U posljednje dvije sedmice  američke snage u Južnoj Koreji (USFK) izvijestile su o najmanje 25 virusnih infekcija među svojim vojnicima i zaposlenicima, uključujući 11 u ponedjeljak. Svi su potvrđeni po dolasku ili tokom dvije sedmice provedene u obaveznom karantinu.

Porast broja zaraženih potaknuo je Pyeongtaek,  u kojem se nalazi američki vojni kamp Humphreys, da od vlade zatraži test prije polaska američkih vojnika, rekao je gradski dužnosnik.

"Srećom do sada nije zabilježena infekcija u bazi, ali mislili smo da bi prethodni test mogao smanjiti broj i umiriti zabrinutosti među stanovnicima", rekao je zvaničnik Reutersu.

USFK nije odgovorio na zahtjev za komentar. Međutim, saopćeno je da poduzima energične karantinske mjere, a manje od jedan posto aktivnog osoblja testirano  je pozitivno.

Svi sa pozitivnim testom ostaju  dvije sedmice u izolaciji i  nakon toga slijedi drugi test prije izlaska iz karantina.

U ponedjeljak je službenik južnokorejskog ministarstva zdravlja Son Young-rae opisao odgovor vlasti SAD-a na virus kao "izuzetno jak", dodajući da su obje strane u bliskoj konsultaciji o daljnjim koracima.

Južnokorejski vojni dužnosnik rekao je da je potvrđeno da je više američkih vojnika zaraženo, a bliži se kraj sadašnje rotacijske sezone.

Oko 28.500 američkih vojnika smješteno je u Južnoj Koreji.

Garnizon u Pyeongtaeku sa 20.000 vojnika, najveća je prekomorska američka baza, koja se prostire na površini od 14,7 miliona kvadratnih metara.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!