Bosna i Hercegovina     | 15.07.2020. 12:45 |

Obilježena 27. godišnjica bitke na Proskoku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Na lokalitetu Proskok (Bjelašnica) danas su članovi Udruženja "182. viteška lahka brigada", obilježili 27. godišnjicu bitke koja je počela 10. jula, a završena 31. jula 1993. godine.

- Bio je to odgovor na operaciju 'Lukavac' Vojske Republike Srpske (VRS) sa 15.000 ljudi, koju je vodio lično ratni zločinac Ratko Mladić. Cilj im je bio presjecanje Sarajeva i njegovo stavljanje u potpuno okruženje - navodi Udruženje 182. lahka brigada u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, Mladićevi vojnici napadali su kotu Proskok, koju je branila 182. viteška (fočanska) lahka brigada Armije Republike BiH koja se tu povukla sa Grebka.

- Na Proskoku je postavljena prva linija odbrane, a ona je držana do momenta kada 182. viteška (fočanska) lahka brigada više nije mogla da ostane na toj lokaciji zbog velikog broja poginulih i ranjenih boraca. Borbe su trajale 20 dana, a nakon ogromnih gubitaka u ljudstvu, 46 poginulih i 200 ranjenih, borci 182. su se povukli. Tih 20 dana žestoke ofanzive srpske vojske, u kojoj se vodila borba prsa u prsa, branili su se Igman i Sarajevo. Cilj neprijatelja bio je presijecanje koridora koji je preko ove planine vodio za glavni grad. Borac Osman Đuderija, uspio je uništenjem prvog tenka u koloni zaustaviti tenkovski bataljon, nakon čega su se ostali povukli - navodi se u saopćenju...

Na Proskok je prije tri godine prebačen i autentični tenk VRS-a koji je uništio Osman Đuderija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta