Magazin     | 15.07.2020. 10:05 |

'Balkan Dance Project' međukulturni dijalog na jeziku umjetnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Dokumentarni film o plesnom projektu "Putovanje kroz vrijeme - Balkan Dance Project" bit će premijerno prikazan sutra, 16.jula putem facebook stranice Bosanski kulturni centar KS.

Film su mobilnim aparatima snimili članovi ove međunarodne plesne platforme u periodu kada su teatri i plesni studiji bili zatvoreni i kada su bila prekinuta sva gostovanja.

Ekipa BDP odlučila je da projekt ne staje i da treba stvarati dalje pod drugačijim uslovima.

- Tako je nastao plesno-dokumentarni film sa osnovnim ciljem, ostaviti arhiviran trag nekog čudnog vremena i pokazati da spajanje ljudi i stvaranje umjetnosti zaista nema granica. Film o Balkan Dance-u, sa Balkan Dance-om kao i sama platforma donosi kreativnost, integraciju stvaralaca iz različitih država, spajanje kulturnih radnika i međukulturni dijalog na jeziku umjetnosti – navodi se u saopćenju Bosanskog kulturnog centra.

Balkan Dance Project (BDP) je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i druge umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bugarske.

Kako je saopćeno, oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. 12 plesnih produkcija, 19 igrača, šest koreografa, šest država, 32 pozorišta, više od 100 gostovanja, 12 različitih organizacija koje rade u oblasti plesne umjetnosti, 30 ostalih umjetnika i više od 20.000 gledalaca. 

Balkan Dance je ideja u kojoj je moguće uskladiti razlike stvarajući tlo za razumijevanje, saradnju, poštovanje različitosti, toleranciju i vjeru u moć razuma i moć umjetnosti.

- Misija Balkan Dance  je da bude primjer - igra, taj praiskonski, jednostavan i iskren način izražavanja misli i emocija, koji može potvrditi istinu da umjetnost spaja, snaži, budi nadu, podstiče i ljepotom liječi svijet – saopćeno je.

Balkan Dance Project, kako je rečeno, postavlja i krucijalno pitanje umjetnosti, do koje granice igra smije pratiti takozvane zahtjeve epohe, preko koje međe ne smije da dozvoli zavodljivosti globalnog kiča, da u ime popularnosti igra skrene u populizam.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

I druga predstava baleta „Orašar“ u Sarajevu uskoro rasprodana

Femi Kuti & The Positive Force i Dado Topić & Time Company na Baščaršijskim noćima 22. jula

Festival 'Baščaršijske noći' 1. jula otvara izložba 'Priče iz Templa' (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana