Svijet     | 14.07.2020. 18:40 |

Azerbejdžan: Napadi Armenije dio agresivne politike

FENA Saopćenje

BAKU, 14. jula (FENA) - Namjerno vršenje napada na azerbejdžansko civilno stanovništvo i pucnjava armenskim teškim oružjem je jasna manifestacija fašizma i barbarstva. To je dio agresivne politike Armenije, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana povodom nedavne eskalacije sukoba između tih dviju zemalja.

U saopćenju, Azerbejdžan optužuje Armeniju za zločine protiv čovječnosti, podsjećajući na stradanja civila tokom sukoba između tih dviju zemalja 1992. i 2016. 

- Pored toga što kontinuirano granatiraju azerbejdžanska naselja upotrebom teškog naoružanja, armenske oružane snage, takođe nanose ozbiljnu štetu ekonomiji, imovini i infrastrukturi ove zemlje - navodi se u saopćenju ministarstva.

Azerbejdžan napominje da takvim djelovanjem Armenija grubo krši međunarodno humanitarno pravo, uključujući Ženevske konvencije iz 1949. i svoje obaveze u vezi s tim.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da zauzme čvrst stav o napadima na azerbejdžansko civilno stanovništvo od armenskih vojnih jedinica - zaključuje se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izraelska vojska tvrdi da je ubila 90 naoružanih ljudi tokom racije po bolnici Al Shifa

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'