Bosna i Hercegovina     | 14.07.2020. 15:21 |

U Goraždu počeli radovi na rekonstrukciji Mosta žrtava genocida u Srebrenici

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. jula (FENA) - U Goraždu su počeli radovi na rekonstrukciji Mosta žrtava genocida u Srebrenici.

Projekat realizuje JP Ceste Federacije BiH, a radovi za koje je rok osam mjeseci od dana uvođenja u posao, povjereni su GP ŽGP iz Sarajeva.

- Počeli smo sa uklanjanjem zaštitne ograde i rasvjetnih tijela na mostu, a potom slijedi izmještanje struje, vode i ostalih instalacija, nakon čega će uslijediti postavljanje nasipa i privremenih oslonaca u koritu rijeke Drine. Ojačat ćemo čeličnu konstrukciju, staviti antikorozivnu zaštitu, zatim slijedi ponovno farbanje, rušenje armirano-betonske konstrukcije, postavljanje oplata i skela i ponovno betoniranje. Uporedo će se raditi kružni tok, a rok za izgradnju je osam mjeseci - kazao je šef gradilišta firme ŽGP Admir Terzić.

Šef projekta u JP Ceste FBiH Behudin Strojil pojašnjava da je most pretrpio velika oštećenja.

- Most je izgrađen u periodu od 1961. do 1963. godine kada je i pušten u promet. O izvođaču mosta nema podataka. To je bio prvi most u bivšoj Jugoslaviji sa tzv. spregnuto prednapregnutom rasponskom konstrukcijom i nema podataka da je ikada tehnički primljen. Pretrpio je velika oštećenja tako da je predviđena detaljna i kvalitetna rekonstrukcija - ističe Strojil.

Dodao je da će radovi na izgradnji kružnog toka planiranog u tom dijelu grada sačekati još neko vrijeme, dok se riješi preostali jedan imovinsko-pravni slučaj.

Vrijednost ugovora za izvođenje radova na mostu sa eksproprijacijom je 3.500.000 KM, dok će ukupna investicija sa izgradnjom kružnog toka koštati oko 7,5 miliona KM. Nadzor nad izvođenjem radova povjeren je "Roughton Nacional Limited" United Kingdom.

- Mi smo aplicirali za šest projekata, četiri su ranije završena, sada imamo ova dva, Most žrtava genocida u Srebrenici i kružni tok, a ukupna vrijednost je 7,5 miliona KM. Kao lokalna zajednica i tehnička podrška uradili smo eksproprijaciju. Nadamo se da će sve biti okončano u roku od osam mjeseci kako stoji u ugovoru - kazao je  gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Zbog radova saobraćaj je preusmjeren preko Mosta "Alija Izetbegović", ali i na druge alternativne pravce, te su građani pozvani na strpljenje.

- Drago nam je da se na području BPK Goražde rade ovako značajni kapitalni projekti i ovo je veoma značajan projekat, jer ćemo trajno riješiti pitanje ovog mosta. Nadam se da će se rokovi ispoštovati i da će građani imati strpljenja kada je u pitanju regulisanje saobraćaja. Pokušat ćemo pronaći još bolja rješenja kako bi olakšali svim učesnicima u saobraćaju, ali i sačuvali gradski most od daljnjeg urušavanja - kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Postavljaju se semafori na sjevernom ulazu u Mostar

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana