Regija     | 14.07.2020. 14:23 |

Slovenski novinari pozivaju vladu da ne mijenja medijske zakone

FENA Agencije

LJUBLJANA, 14. srpnja (FENA) - Sindikat slovenskih novinara pozvao je u utorak vladu da povuče svoje prijedloge zakonskih izmjena s područja javnih medija, ocijenivši da aktualna vlast tim prijedlozima ugrožava javni interes, novinarsku raznovrsnost i pluralizam na slovenskom medijskom tržištu.

Novinarski sindikat protivi se prijedlogu izmjena medijskih zakona, kojim se želi smanjiti pluralnost i demokratičnost na medijskom tržištu, oslabiti financiranje javnih medija i sustav njihova nadzora, s ciljem jačanja utjecaja vlasti i političkog arbitriranja u raspodjeli državnih subvencija, naveo je u priopćenju sindikat slovenskih novinara.

Koalicijska vlada koju vodi Janez Janša poslala je nedavno u vrlo kratku javnu raspravu prijedlog izmjena triju važnih zakona s područja medija i informiranja, koji je naišao na negativne kritike kod oporbe i novinarskih udruga u zemlji, ali izazvao i reakcije nekih međunarodnih novinarskih asocijacija.

Udruga europskih novinskih agencija EANA, glavni direktor Europskog radio-difuzijskog saveza (EBU) Noel Curran, Europski saveza novinara (EFJ) i Medijska organizacija Jugoistočne Europe (SEEMO) ovih su dana u otvorenim pismima slovenskom državnom vodstvu kritizirali prijedloge po kojima bi ubuduće u upravna i nadzorna tijela Slovenske novinske agencije STA i javnog RTV servisa, umjesto parlamenta, većinu članova imenovala vlada, te bi se mogao prijevremeno skratiti mandat njihovih ravnatelja.

Navode također kako ih brine predloženi kratak rok za javnu raspravu o vladinim prijedlozima i promjena načina financiranja javnih medija, što bi moglo utjecati na njihov rad i nezavisnost.

Kako navode slovenski mediji, protivljenje da se važni medijski zakoni donesu po kratkoj proceduri i bez odgovarajuće i duže javne rasprave zadnjih dana izražavaju i neki od koalicijskih partnera u vladi koju vodi Janez Janša, a uz njegovu Slovensku demokratsku stranku (SDS) nju čine još i Stranka modernog centra (SMC), demokršćanska Nova Slovenija (NSI) te Demokratska stranka umirovljenika, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo