Bosna i Hercegovina     | 14.07.2020. 11:35 |

KS i GIZ- Ciljana edukacija uposlenih u institucijama KS o javnim nabavkama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Saradnja na polju edukacije svih uposlenika u institucijama Kantona Sarajevo bila je povod današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića i ministrice pravde i uprave Merse Kusture s Mirsadom Buljevićem predstavnikom Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Đenanom Salčinom direktorom Agencije za javne nabavke BiH.

Ovom prilikom, Buljević je informisao premijera i ministricu da GIZ realizira Projekt besplatne edukacije zaposlenih u javnoj upravi u segmentu javnih nabavki, za koji već imaju planirana finansijska sredstva, saopćeno je iz Press službe KS.

- Radi se o tri vrste edukacija o javnim nabavkama. Prva bi obuhvatila sve službenike koji se bave ovim poslom, druga bi bila usmjerena na rukovodeće državne službenike, dok bi treća bila usmjerena samo na odabrani broj službenika - naveo je Buljević. 

Dodao je kako GIZ ima podršku Njemačke i Britanske vlade.

Obuka bi, kako je najavio, počela sredinom septembra, a realizirala bi se online i putem webinara.

Premijer Nenadić je poručio kako je Vlada Kantona Sarajevo spremna dati podršku ovom projektu, te da je vrlo važno da uposleni u institucijama Kantona Sarajevo prođu ciljane obuke.

Ministrica Kustura je rekla da je Uredba o kontroli javnih nabavki KS dopunjena, te da će s njenom primjenom krenuti od 1. januara 2021.godine.

- Preduslov za implementaciju ove uredbe su upravo edukacije uposlenih u institucijama KS. Nakon što Vlada usvoji Odluku o organizaciji obuka iz oblasti javnih nabavki za uposlenike institucija čiji je osnivač Kanton Sarajevo, njenu implementaciju preuzet će Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Ovom odlukom Ured će biti zadužen za realizaciju obuka - naglasila je ministrica Kustura.

Smatra kako su edukacije neophodne i značajne, te je najavila da će na narednom sastanku s GIZ- om i Agencijom za javne nabavke BiH prisustvovati i šef Ureda Erduan Kafedžić.

- Obuke se moraju završiti do kraja ove godine, kako bi se krenulo s provođenjem Uredbe o kontroli javnih nabavki - zaključila je ministrica Kustura, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U novoizgrađenu školu na Šipu upisano 90 učenika, stiže prva oprema i inventar

Hota-Muminović: Primjena svih međunarodnih standarda u školskim kuhinjama

Potvrđeno 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana