Regija     | 14.07.2020. 08:14 |

Udruga europskih novinskih agencija EANA zabrinuta za medije u Sloveniji

FENA Internet

 

LJUBLJANA, 14. srpnja (FENA) - Udruga europskih novinskih agencija EANA izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog planirane izmjene zakona o Slovenskoj novinskoj agenciji (STA) kojim bi aktualna vlada povećala svoj utjecaj na financiranje i upravljanje tom medijskm kućom.

Otvorenim pismom upućenim državnom vrhu Slovenije predsjednik uprave EANA-e i ravnatelj Njemačke novinske agencije DPA Peter Kropsch, te glavni tajnik EANA-e Alexandru Giboi u ime 32 članice EANA-e upozoravaju na negativne posljedice predloženih mjera i pozivaju nadležne da od njih odustanu.

Predložene izmjene zakona o Slovenskoj novinskoj agenciji naštetit će njezinu ugledu i budućem poslovanju, stoji u pismu predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru, premijeru Janezu Janši i predsjendiku parlamenta Igoru Zorčiču.

"Nezavisnost neke novinske agencije najviše određuje njezina vlasnička struktura i regulacija koja iz toga proizlazi. Za one novinske agencije koje financira država nezavisnost izvještavanja najbolje se iskazuje onda kada je za upravljanje agencijom nadležan parlament", navodi se u otvorenom pismu.

Prema prijedlogu novog zakona, većinu članova upravnog odbora STA više ne bi imenovao parlament nego izravno vlada.

Upravo je vodeća uloga parlamenta u upravljanju agencijom bila razlogom njezina ugleda, uspješnog poslovanja i rada, pišu potpisnici.

Predviđene zakonske izmjene to bi dovele u pitanje te "iz temelja promijenile percepciju" o ugledu, nezavisnosti i nepristranosti izvještavanja slovenske agencije, ocjenjuju.

EANA zato snažno preporučuje nadležnima u Sloveniji da odustanu od zakonskih promjena koje bi mogle imati teške posljedice za reputaciju i poslovanje slovenske agencije te način njezina financiranja.

Kako ovih dana prenose slovenski mediji, ministarstvo za kulturu koje vodi član stranke premijera Janeza Janše, poslalo je u vrlo kratku javnu raspravu prijedlog izmjena triju važnih zakona s područja medija i informiranja.

Glavne intencije izmjena zakona o STA, izmjena Zakona o javnoj televiziji te novog predloženog medijskog zakona su povećati utjecaj vlade na vodeće medijske platforme, ocjenjuju vodeći mediji.

Između ostalog, navode mediji, izmjenama zakona o javnom RTV servisu i agenciji STA, promijenila bi se struktura njihova financiranja, pri čemu bi RTV Slovenija izgubila oko 15 milijuna godišnjih prihoda koji bi se preraspoređivao na ostale medije pod kontrolom države.

Stupanjem zakona na snagu i s novim upravnim odborima omogućilo bi se da se njihovi ravnatelji smijene i zamijene novima prije završetka punog mandata na koji su imenovani.

Premijer Janez Janša od dolaska na dužnost prije 4 mjeseca poveo je svojevrsni "medijski rat" protiv novinara i urednika u mainstream medijima s najvećim utjecajem na formiranje javnog mnijenja, optuživši ih da su "naslijeđeni" iz starog "komunističkog" režima te da se to ogleda u njihovu neprijateljskom i pristranom odnosu prema novoj vladi u kojoj dominira desnica, prenosi Hina.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana