Svijet     | 13.07.2020. 14:39 |

Islamske organizacije odbacile izraelsku presudu da zatvori kapiju Bab al-Rahma

FENA Internet

JERUSALEM, 13. jula (FENA) - Islamske organizacije u Istočnom Jeruzalemu odbacile su danas izraelsku presudu o zatvaranju kapije Bab al-Rahma, istočnog ulaza u Al-Aqsu u starom gradu Jeruzalemu, naglašavajući kako je sve unutar zida islamsko i Izrael nema prava niti autoriteta nad tim prostorom.

Organizacije, uključujući jordanski islamski Waqf zadužen za upravljanje Al-Aqsom, navele su u izjavi da ih je izraelska policija obavijestila o presudi izraelskog suda donesenoj 2. jula o zatvaranju molitvenog područja Bab al-Rahma za muslimanske vjernike, prenosi WAFA.

"Molitveno područje Bab al-Rahma sastavni je dio svete džamije Al-Aqsa, koja je samo za muslimane božansko pravo i nije predmet pregovora ili ustupanja ni jednog zrna njezinog tla", rekle su organizacije.

"Džamija Al-Aqsa je veća nego bilo koja odluka sudova bez obzira na njihov status ili bilo kakvu političku odluku", istaknuli su i dodali da "muslimani ne prihvaćaju ili ne priznaju ove nezakonite okupacione odluke, te ih stoga neće poštivati".

Waqf, koji je zadužen za džamiju Al-Aqsa i drugu imovinu u Istočnom Jeruzalemu, rekao je da izraelski sudovi nemaju ovlasti i nemaju moć presude u džamiji Al-Aqsa.

"Odluke o okupaciji suprotne su slobodi vjerovanja i protivne međunarodnim zakonima i normama", kazale su islamske organizacije, držeći izraelsku vladu odgovornom za bilo kakvu štetu koja će zadesiti džamiju Al-Aqsa, treće najsvetije mjesto u islamu nakon Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji.

Muslimanski i palestinski čelnici optužuju Izrael da pokušava promijeniti višedecenijski status quo unutar svetog zida sa 144 dunuma žemljišta, koji čine džamija Al-Aqsa i Kupola stijene, pored nekoliko drugih molitvenih područja, uključujući  i kapiju Bab al-Rahma.

Kažu da Izrael pokušava pretvoriti Bab al-Rahmu u židovsko molitveno područje da bi na kraju tamo sagradio židovski hram kao uvod u podjelu i na kraju preuzimanje cijelog kompleksa Al-Aqsa i pretvorio ga u židovski hram.

Upozoravaju da bi takav potez mogao izazvati nasilne vjerske sukobe u čitavoj regiji koje mogu biti pogubne.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Bugarska zabranila ulazak dvoje ruskih državljana u EU zbog navodne špijunaže

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta