Kultura     | 13.07.2020. 14:19 |

'Počasno Srce Sarajeva' meksičkom režiseru Michelu Francu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. jula (FENA) - Nagrada "Počasno Srce Sarajeva" 26. Sarajevo Film Festivala (SFF) bit će uručena meksičkom režiseru, scenaristu i producentu Michelu Francu.

Kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Sarajevo Film Festivalu, nagrada "Počasno Srce Sarajeva" bit će uručena jednom od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca, autoru upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika. Francu će se također odati priznanje retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu "Tribute to" ("Posvećeno"), saopćila je Pres služba SFF-a.

Francova prva posjeta Sarajevu bila je 2009. godine s njegovim prvim dugometražnim filmom "Daniel i Ana"  koji je premijerno prikazan u sekciji Directors' Fortnight na filmskom festivalu u Cannesu. Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franco je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa - Igrani film. Njegov film "Aprilova ćerka" osvojio je nagradu žirija sekcije "Un Certain Regard" na filmskom festivalu u Cannesu te godine i prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala.

Francov novi film "Nuevo orden", čija je radnja smještena u distopijskom Mexico Cityju, trenutno je u postprodukciji. Ovaj Francov film, za koji su svi prestižni A festivali pokazali interes, jedan je od najiščekivanijih ove jeseni, navodi se u saopćenju.

Sarajevo Film Festival oglasio se i o situaciji vezano za pandemiju COVID-19 te se u saopćenju navodi da će SFF biti održan u predviđenom terminu – od 14. do 21. augusta na festivalskim lokacijama i online, u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom Covid-19. Sigurnost i zdravlje gostiju i uposlenih prioritet je Sarajevo Festivala.

Timovi Festivala i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo zajedno sa federalnim nivoima zdravstvenih institucija još od kraja maja rade na uspostavljanju epidemiološkog protokola za sve festivalske lokacije, kao i posebnog protokola prilikom dolaska festivalskih gostiju.

- Svjesni smo odgovornosti u organizaciji jednog ovakvog događaja. Covid-19 je utjecao na sve aspekte života širom svijeta, pa i Sarajevo Film Festival mora proći kroz određene promjene. To znači okupljanje u manjim grupama, manji broj gostiju, nema prijema i zabava na kakve smo navikli, ali kao i uvijek, bit će mnogo kvalitetnih filmova, sjajnih projekcija i filmskih razgovora. Naša misija je ista kao i prvog dana kada je Festival osnovan u našem gradu pod opsadom – slavljenje života, humanosti i umjetnosti. I evo, imamo još jednu priliku da se kulturom borimo protiv nevolje – organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distancu - rekao je direktor SFF Mirsad Purivatra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Film 'Stric' za početak Zimskog izdanja online festivala Mreže festivala Jadranske regije

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije od 20. do 29. januara

Od 26. oktobra u kinima u BiH 'Ekskurzija' rediteljice Une Gunjak, bh. kandidat za Oscara

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'