Bosna i Hercegovina     | 13.07.2020. 13:45 |

Ekipe Crvenog križa pružile više od 130 usluga prve pomoći tokom Marša mira

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13.jula (FENA) – I ove godine Crveni križ Federacije BiH učestvovao je u pripremi i realizaciji aktivnosti u okviru obilježavanja 25. godišnjice stradanja Bošnjaka u genocidu u Srebrenici.

Više od 65 volontera i uposlenika Crvenog križa Tuzlanskog Kantona učestvovalo je u praćenju Marša mira, a ekipa Crvenog križa Kantona Sarajevo 11. jula u Potočarima vršila je sanitetsko obezbjeđenje. 

Također, mobilni tim Crvenog križa Federacije BiH učestovao je i sanitetski obezbjeđivao „9. Internacionalni moto maraton Srebrenica“ u kojem je učestvovalo oko 200 motorista. Timovi Crvenog križa, također, su bili prisutni i na ispraćaju tabuta sa gradskog groblja u Visokom. 

Kako se navodi u saopćenju Crvenog križa FBiH, zbog aktuelne epidemiološke situacije posebna pažnja posvetila se poštivanju i primjeni svih higijensko-epidemioloških mjera, kao i mjera zaštite i samozaštite.

Na dan kolektivne dženaze, 11.jula u Potočarima, ekipa od 10 volontera, vršila je mjerenje tjelesne temperature svim učesnicima koji su ulazili u Memorijalni centar Potočari.

Kada je riječ o Maršu miru timovi Crvenog križa Tuzlanskog Kantona bili su podijeljeni u 5 ekipa Prve pomoći koje su pješačile zajedno sa učesnicima pohoda i pružali im prvu pomoći. Također formirani su i timovi koji su bili zaduženi za osiguranje adekvatnog smještaja i ishrane članova ekipe te za šatorsko naseljelje.

Tokom trajanja Marša mira, ekipe Crvenog križa pružile su 132 usluge zbrinjavanja povreda. 

Također, ekipa sastavljena od tri volontera sa vozilom Crvenog polumjeseca Turske svakodnevno je vršila distribuciju voća, vode i zaštitnih sredstava za sve učesnike Marša mira, koje je najvećim dijelom osigurao Crveni polumjesec Turske.

U cilju kvalitetne komunikacije odgovornih osoba angažirana je ekipa Crvenog križa Brčko Distrikta, koja je osigurala sistem radio-veze sa dva mobilna repetitora i  ručnim stanicama.

U sastavu ekipa Crvenog križa Federacije BiH učestvovali su volonteri i uposlenici Crvenog križa Tuzlanskog kantona te iz općinskih/gradskih organizacija Crvenog križa Kalesije, Lukavca, Sapne, Gradačca, Srebrenika, Teočaka, Tuzle, Banovića, Živinica, Žepča, Brčko Distrikta i Srebrenice te volonteri i uposlenici CK Kantona Sarajevo, CK Visoko i CK Brčko distrikta BiH. 

Iz Crvenog križa Federacije BiH zahvalili su svim volonterima i uposlenicima Crvenog križa, kao i donatorima koji su nesebičnim zalaganjem i maksimalnom predanošću olakšali jedni drugima obavljanje zajedničkog zadatka: dostojanstvena briga o učesnicima Marša mira, navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Krenuo 19. 'Marš mira' od Nezuka do Potočara

Podrška FUCZ učesnicima 'Marša mira 2023'

Četvorica učesnika 'Puta mira i ljubavi' stigli u Tuzlu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu