Ekonomija     | 13.07.2020. 13:12 |

Bh. sirevi - Blago koje vrijedi čuvati

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. jula (FENA) - Sweden/USAID FARMA II projekt objavio je da proizvodnja autohtonih sireva u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju, a bh. poljoprivrednici su njeni čuvari.

Ističu da su autentične varijacije bosanskohercegovačkih sireva ono što dobijete kad se spoje klima i vegetacija planinskih predjela Bosne ili krških polja Hercegovine, s tradicijom proizvodnje sira koja se njeguje i prenosi sa generacije na generaciju.

Navode da je sireve moguće pronaći u svakom kutku Bosne i Hercegovine, a neki od njih već nose imena gradova i regija u kojima se proizvode. To je slučaj sa poznatim travničkim i livanjskim sirevima, prepoznatljivim po specifičnim aromama i posebnim receptima, te začinjeni sa nekoliko tajni. Iako su samo te dvije vrste sira brendirane i drugi proizvođači rade na zaštiti izvornosti porijekla svojih proizvoda.

Kada biste krenuli na turneju po Bosni i Hercegovini u potrazi za sirevima, to bi moglo izgledati ovako, mada ni tada ne bi uspjeli sve da probate. Na 1.200 metara nadmorske visine, na planini Kupres, u središnjoj Hercegovini, postoje 92 različite biljke od kojih su 25 endemske. Sve one utiču na kvalitet dobro poznatih Kupres Milch sireva.

Ako krenete na jugozapad, imat ćete priliku da probate poznati Livanjski sir. On je izrađen po stoljetnoj recepturi, koju su u BiH donijeli franjevci iz Švicarske, a koje je danas usavršila i dalje primjenjuje obitelj Puđa. Livanjski sir jedan je od najkvalitetnijih sireva u BiH, a stoljetna tradicija ga svrstava u autohtone.

Na zapadu Bosne i Hercegovine naići ćete 100 holandskih koza, koje su zaslužne za nastanak dobro poznatih Nana Kaas sireva, a kada ste već tu morate također probati i njihov sladoled od kozijeg mlijeka, što je izuzetna i jedinstvena poslastica.

U centralnoj Bosni nalazi se porodična mljekara Fojnica Milk. Tu se prerađuje mlijeko i proizvode se tradicionalni sirevi i drugi mliječni proizvodi po autentičnim receptima.

Krećući se prema sjeveroistoku, Farma Milo Selo u blizini Lukavca, mjesto je porijekla različitih proizvoda od kozijeg mlijeka, domaćeg povrća, voća i drugih eko proizvoda. Netaknuta priroda Milog sela, te šadrvani smješteni pored samih potočića, pašnjaka i sportski tereni sa raznim sadržajima, idealni su za odmor i rekreaciju u prirodi, kako za djecu, tako i za odrasle.

Kada se zaputite ka jugostočnim predjelima, obavezno posjetite mljekaru Perfetto Plus, gdje možete provesti sate birajući savršen sir jer će vam ponuditi više od 20 vrsta različitih sireva, uključujući i tradicionalni hercegovački sir iz mijeha, onakav kakvog su pravili ilirski pastiri.

Mnoge mljekare koje proizvode ove sireve redovno osvajaju plakete i medalje na međunarodnim sajmovima i festivalima hrane koji prepoznaju kvalitet bh. sireva.

- Ukoliko dosad niste, trebate otkriti zašto su zaslužili te medalje, a ako jeste, onda znate zašto treba što ćešće uživati u tim predivnim okusima. Konzumiranjem sireva iz lokalne proizvodnje podržavamo naše gospodarstvo i marljive poljoprivrednike, koji za sve nas pripremaju najukusnije proizvode i tradiciju proizvodnje sira održavaju u životu. Svi ti proizvođači sireva učestvuju u kampanji "Hrana gurmana" koja je inicijativa Sweden/USAID FARMA II projekta - saopćeno je iz tog projekta. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

FARMA II projekt pokreće kampanju 'Hrana gurmana'

Mamex iz Bijeljine pokreće novu fabriku za proizvodnju prerađenog povrća

Izvoz bh. sektora mljekarstva premašio sto miliona KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo