Bosna i Hercegovina     | 13.07.2020. 11:56 |

Stanišić: Nikad više se o Crnoj Gori izvan Crne Gore neće odlučivati

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 13. jula (FENA) - Crna Gora danas obilježava Dan državnosti - 13. juli. Naime 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu Crna Gora je prolašena kao 27. nezavisna i međunarodna priznata država u Evropi i svijetu. Istog datuma  1941. godine crnogorski narod, u tada porobljenoj Evropi, prvi je digao opštenarodni ustanak i svoju zemlju za samo nekoliko mjeseci oslobodio od okupatora.

- To su datumi koje Crna Gora slavi u svojoj burnoj, bogatoj i slavnoj istoriji. To su datumi koje obilježavamo kao Dan državnosti Crne Gore, također 13. juli 1941. je jedan od naših najvažnijih datuma. Jer Crna Gora je antifašistička tvorevina, to je danas multietnička, multinacionalna i multikulturalna država. Građanska država koja baštini tekovine antifašizma i sa tog puta je niko neće skrenuti - kazao je u intervjuu za Fenu ambasador Crne Gore u BiH Obrad Mišo Stanišić.

On je naglasio da je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost 21. maja 2006. godine, kada je na referendumu glasa za državnu samostalnost.

- Crna Gora je danas ugledna država u svijetu, punopravna je članica NATO saveza i prva naredna članica Evropske unije. To je demokratska država, država koja baštini ljudska prava i slobode, koja ima najviše bogatstvo i uvijek ga je imala - a to je multietnički i multinacionalni sklad. Takvu Crnu Goru niko neće sa njenog puta skrenuti, bez obzira što neki iznutra i spolja pokušavaju da to urade - kazao je Stanišić.

On je istakao kako Crna Gora ima odlične i za primjer bilateralne odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

- Crna Gora i Bosna i Hercegovina su prijateljske države, te mogu da posluže kao primjer ostalima u regionu pa i šire. To je prepoznala i međunarodna zajednica i ja sam uvjeren da ćemo sa tim odnosima i nastaviti, bez obzira što pojedinci iz jednog dijela BiH pokušavaju da to anuliraju i da to minimiziraju. Kao ambasador Crne Gore u Sarajevu ću pokušati da dam doprinos unaprijeđenju dobrih i kvalitetnih odnosa naših država - kazao je Stanišić.

Govoreći o napadima na suverenitet Crne Gore, kazao je da oni dolaze iznutra a i spolja.

- Svi ti kvazi političari, kvazi istoričari i u Crnoj Gori i van Crne Gore koji pokušavaju da građansku državu Crnu Goru, međunarodno priznatu i nezavisnu državu, članicu NATO Saveza i buduću članicu Evropske unije, predstave drugačije, mislim da su na pogrešnom putu i da im to nikada više neće uspjeti. Nikad više se o Crnoj Gori izvan Crne Gore neće odlučivati, nego će o sudbini Crne Gore odlučivati njeni građani i niko više - poručio je ambasador Stanišić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo