Magazin     | 12.07.2020. 09:37 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 12. srpnja (FENA) - 

- 1536. Umro Erazmo Roterdamski, nizozemski humanista, filozof i filolog, kritičar papske države i Katoličke crkve.

- 1682. Umro Jean Picard, francuski astronom koji je prvi precizno izmjerio stupanj meridijanskog luka i omogućio točnije izračunavanje poluprečnika Zemlje.

- 1817. Rođen Henry David Thoreau, jedan od najboljih američkih esejista. Pisao je protiv ropstva, rata SAD-a protiv Meksika, propovijedao je vraćanje prirodi i spajao mistiku, filozofiju prirode i transcendentalizam.

- 1854. Rođen George Eastman, američki izumitelj i industrijalac. Osnovao je kompaniju Codac koja je godinama držala monopol u industriji kamera i filma.

- 1859. William Goodale iz Massachutesa patentirao stroj za proizvodnju papirnatih vrećica. Iako Goodale nije izumio sam stroj, napravio je važne preinake kojima je stroj znatno unaprijeđen. Gotovo deset godina kasnije Margaret Knight dodatno je usavršila proizvodnju zbog čega je stekla nadimak: "Majka papirnatih vrećica".

- 1884. Rođen Amedeo Modigliani, talijanski slikar i vajar koji se proslavio portretima i ženskim aktovima stilizovanim u izdužene forme.

- 1904. Rođen Pablo Neruda, čileanski pisac i diplomata, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. Hrabro se suprotstavio uvođenju Pinochetove diktature u zemlji.

- 1910. U zrakoplovnoj nesreći poginuo engleski proizvođač automobila i pilot Charles Stewart Rolls, koji je s Frederickom Henryjem Royceom 1906. osnovao kompaniju za proizvodnju automobila Rolls-Royce.

- 1920. Službeno otvoren Panamski kanal, šest godina nakon što je kroz njega prošao prvi brod.

- 1928. Na televiziji po prvi put prikazan teniski meč.

- 1960. Francuska priznala neovisnost kolonija u Africi - Dahomeja, Nigera, Gornje Volte, Obale Slonovače, Čada, Centralne Afrike i Konga.

- 1960. Sovjetski savez lansirao satelit Sputnik 5 u kojem su se nalazila dva psa (Belka i Strelka), 40 miševa, dva štakora i nekoliko biljaka. Bilo je to prvi put da su životinje poslane u orbitu i uspješno spuštene na Zemlju. Glavna misija projekta Sputnik bila je priprema za svemirski let ljudske posade.

- 1993. Na Dobrinji od minobacačke granate ispaljene sa srpskih položaja stradalo 13 civila, a 15 je ranjeno. Građani su čekali u redu za vodu.

- 1993. Potres na sjeveru Japana aktivirao je klizišta i pokrenuo džinovske morske talase, u kojima je oko 200 osoba izgubilo život.

- 1997. Kubanska vlada, nakon laboratorijskih ispitivanja, potvrdila da su autentični posmrtni ostaci legendarnog gerilskog vođe Ernesta Che Guevare pronađeni u Boliviji i potom prebačeni na Kubu, na osnovu sporazuma vlada dviju zemalja.

- 2003. Umro Benny Carter, legendarni saksofonista i jazz-skladatelj. Tijekom 60-godišnje karijere nastupao je s brojnim istaknutim jazz glazbenicima, a djela u njegovom aranžmanu izvodili su najslavniji jazz sastavi.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom