Svijet     | 11.07.2020. 20:44 |

Estonija pomogla u organizaciji UN-ovog obilježavanja godišnjice genocida

FENA Internet

TALIN, 11. jula (FENA) - Virtualni događaj na visokom nivou pri Ujedinjenim nacijama održan je s ciljem obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Estoniju je na događaju zastupao stalni predstavnik pri UN-u Sven Jurgenson, koji je u svojoj izjavi napomenuo da Estonija snažno podržava francusko-meksički prijedlog da se dobrovoljno ograniči upotreba veta u Vijeću sigurnosti UN-a u situacijama koje uključuju masovne zločine, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova, prenijela je estonska medijska organizacija Eesti Rahvusringhääling (ERR).

- Srebrenički genocid se ne smije zaboraviti. Taj događaj jasno pokazuje potrebu za pravovremenim i odlučnim međunarodnim djelovanjem. Nepravda i nekažnjavanje pokazali su se u prošlosti glavnim preprekama za oporavak i mogli bi stvoriti plodno tlo za nove sukobe - rekao je estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu. 

Komemorativni događaj održan je na platformi Hybridity koju je kreirala estonska kompanija Global Virtual Solutions.

- Velika je privilegija što UN koristi rješenja koja nudi Global Virtual Solutions i to što naša tehnologija može doprinijeti raspravi o tako ozbiljnim pitanjima - rekao je zvaničnik iz Hybriditya Lehari Kaustel.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Češka Republika namjerava podržati Rezoluciju o Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana