Bosna i Hercegovina     | 11.07.2020. 10:22 |

Agius: Za žrtve je ovo bilo 25 dugih godina patnje i traganja za pravdom

FENA Vanja Tolj

SREBRENICA, 11. jula (FENA) - Teško je povjerovati da je prošlo četvrt vijeka od genocida, ali mogu zamisliti da se to žrtvama čini kao vječnost bez njihovih voljenih. Danas vidim koliko je sve uticalo i na moj život - rekao je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma (IRMCT) Carmel Agius tokom današnjeg obilježavanja 25. godišnjice od genocida u Srebrenici. 

Agius naglašava da je za žrtve to bilo 25 dugih godina patnje, kao i iscrpljujućeg traganja za pravdom. 

- Za vas nije ništa manje mučan dan od bilo kog drugog, ali za nas ostale ovo je prilika da  se smisleno osvrnemo na napredak postignut od 1995. kao i na ono što preostaje da se uradi. Pred nama je još mnogo posla iako su Haški tribunal i Mehanizam donijeli pravdu u međunarodnim razmjerama, ali hiljade navodnih izvršilaca čeka pravdu pred domaćim sudovima. Žrtve još uvijek muče oni koji negiraju genocid, a revizionisti žele pokopati istinu - kazao je Agius. 

Dodaje da je uvjeren da ćemo vidjeti bolje dane, jer 25 godina predstavlja sazrijevanje cijele jedne generacije a time i mogućnosti promjene. 

- Vaša djeca imaju sposobnost i rješenost da stvaraju drugačiju stvarnost ako se za to opredjele . Uvjeren sam da će se zalagati za istinu i pravdu. Oni će također morati po strani da ostave mržnju kako bi ostvarili trajnu transformaciju. Uvjeren sam da će na kraju uz međunarodnu zajednicu oni u tome uspjeti - zaključio je Agius.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila sramno negiranje genocida

Češka Republika namjerava podržati Rezoluciju o Srebrenici

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana