Bosna i Hercegovina     | 10.07.2020. 19:56 |

SDP: Žalosno je da Vijeće ministara nije donijelo odluku o Danu žalosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra bešćutnim i krajnje neumjesnim postupanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje prvi put nakon rata nije donijelo odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti na području Bosne i Hercegovine.

- Žalosno je da dan na koji se čitav svijet, nizom formalnih i neformalnih događaja prisjeća žrtava srebreničkog genocida, u Bosni i Hercegovini, njihovoj domovini, izostaje službeno izražavanje pijeteta i saosjećanja sa žrtvama. Sramotan postupak Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije poraz niti jedne pojedinačne strane ili političke grupacije u Bosni i Hercegovini. Ovo je poraz svih građana i čin koji je neprihvatljivo i nerazumno pravdati političkim razmiricama i stranačkim revanšizmom. Odsustvo izražavanja makar službenog žaljenja za žrtvama srebreničkog genocida je poraz čovječnosti i civilizacijska je sramota - navodi se u saopćenju SDP-a.

 Nažalost, naglašavaju, ovakvo postupanje je samo još jedan dokaz da Bosnom i Hercegovinom vladaju snage kojim ništa nije sveto, a najmanje životi i sudbine njihovih sugrađana.

- Izostanak proglašenja 11. jula danom žalosti u Bosni i Hercegovini i svođenje  na nadmudrivanje političkih partnera u vlasti na državnoj razini je uvreda za razum, za žrtve genocida i njihove porodice, kao i za sve građane Bosne i Hercegovine i svijeta kojima Srebrenica ostaje trajni podsjetnik na nevino ljudsko stradanje.  Nažalost, osporavatelji ideje jednakosti, poštivanja ljudskog dostojanstva i jednakog prava na život i sretniju budućnost svih građana i danas vode glavnu riječ u našem društvu, na opću sramotu svih nas - poručuju iz SDP-a.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom