Stranačke aktivnosti     | 10.07.2020. 19:10 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

 Zvjezdan Karadžin: U slučaju Trgovske gore, ministrica Turković odabrala je hrvatsku stranu

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković spriječila je formiranje ekspertnog tima iz BiH koji bi se bavio Trgovskom gorom. Tim povodom reagirao je prof. dr. Zvjezdan Karadžin, profesor okolinske sigurnosti i predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke Tuzla.

“Ministrica Turković svojim odbijanjem da se formira ekspertski tim u BiH koji bi se bavio dokazivanjem štetnosti odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori stala je otvoreno na stranu Republike Hrvatske a protiv interesa svoje zemlje.

Da je Hrvatska htjela odabrati najštetniju lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada po BiH, ne bi mogla naći bolje mjesto od Trgovske gore. Samo 850 m od granice s našom državom!

Bio sam član ekspertnog tima koji je angažovala Agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH i ustanovili smo sve nepovoljnosti predmetne lokacije za datu namjenu. Prepuštajući problem u potpunosti u ruke Hrvatske, Turković je negirala naš rad iako se trebala, kao ministrica vanjskih poslova, zalagati da argumenti izneseni u našem mišljenju odnesu pobjedu u ovom sporu.

Samo neke od njih ću ponoviti. Prvi je nepovoljna geološka građa terena. Zatim, na području budućeg odlagališta radioaktivnog otpada nalaze se i podzemne i površinske vode vrlo značajne za vodosnabdijevanje. Izgradnjom odlagališta bit će ugrožene. U većini slučajeva te vode otiču u Unu, tačnije u BiH.

Lokacija nije povoljna ni sa aspekta rizika od potresa. Također, u okruženju objekta nalazi se najmanje devet registrovanih minskih polja.

Lokalitet odlagališta je u gustoj šumi bez infrastrukture za gašenje eventualnih požara.

Ljudi s bh. strane granice, u blizini Trgovske gore, orijentisani su na proizvodnju zdrave hrane i turizam. Radioaktivni otpad će u potpunosti otjerati njihove mušterije i svi koji ne budu mogli promijeniti zanimanje, bit će prisiljeni na odlazak.  

Popustljivost ministrice Turković prema Hrvatskoj je zastrašujuća jer potencijalno ugrožava živote građana BiH. Ako je toj popustljivosti uzrok neznanje, onda nije kasno da svoju odluku promijeni. Iskreno želim da je to u pitanju, a ne svjesna izdaja državnih interesa.”

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu