Svijet     | 10.07.2020. 17:56 |

Rusija skeptična prema mogućnosti produženja sporazuma Novi START

FENA Internet

MOSKVA, 10. jula (FENA) – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je uz petak kako nije veliki optimista prema mogućnosti produženja posljednjeg rusko-američkog sporazuma o kontroli naoružanja zbog usmjerenosti Washingtona na napore da uvrsti i Kinu u sporazum.

Lavrov je upozorio da Rusija samo želi da održi sporazum Novi START isto kao i Sjedinjene Države, i da će štititi svoju sigurnost bez obzira na sudbinu sporazuma.

- Samo nam je potrebno produženje isto koliko i Amerikancima. Ako oni to kategorički odbace, nećemo pokušati da ih uvjeravamo - izjavio je Lavoiv tokom telekonferencije s vanjskopolitičkim stručnjacima.

Sporazum limitira svaku od dvije zemlje da ne posjeduje više od 1.550 razmještenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmještenih projektila i bombardera, te predviđa rigorozne inspekcije na licu mjesta koje bi potvrdile povinovanje paktu.

Nakon što su se i Washington i Moskva povukli iz sporazuma iz 1987. o nuklearnim snagama srednjeg dometa u prošloj godini, Novi START jedini je preostali sporazum o kontroli naoružanja između dvije zemlje i trebao bi isteći u februaru 2021. ukoliko se strane usuglase da ga produže za još pet godina.

Rusija je ponudila produženje bez ikakvih preduslova, dok Trumpova administracija insistira na novom sporazumu o kontroli naoružanja koji bi uključivao i Kinu. Moskva je odbacila tu ideju kao neizvodivu, ukazujući na podbijanje Pekinga da pregovara o bilo kakvom novom sporazumu koji bi reducirao njrgov inače značajno manji nuklearni arsenal.

Lavrov je odbacio američke sugestije da bi Rusija mogla privoliti Peking da se uključi u rezove nuklearnih arsenala, rekavši da Moskva poštuje kinesku poziciju i da smatra „nediplomatskim“ njeno uvlačenje u pregovore o kontroli naoružanja. On je potvrdio da bi Rusija voljela da se i ostale nuklearne sile, među kojima su Britanija, Francuska i Kina, pridruže naporima na smanjenju arsenala, ali je istaknuo da bi to trebala biti njihova vlastita odluka.

Ruski ministar vanjskih poslova saopćio je da su ruski i američki pregovarači održali krug pregovora o kontroli nuklearnog oružja u Beču prošlog mjeseca i izrazili su spremnost da nastave diskusije, ali je dodao da američko inisistiranje na pridruženju Kine pregovorima ostavlja malo šansi u njihov upjeh.

- Nisam pretjerano optimističan prema sporazumu Novi START zbog kursa koji su zauzeli američki pregovarači - kazao je.

Lavrov je naglasio kako je Rusija spremna na opciju da sporazum istekne u februaru, dodajući da „smo mi apsolutno uvjereni da možemo garantirati vlastitu sigurnost u dugoročnom periodu, čak i u odsustvu sporazuma“, prenosi Associated Press.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'