Bosna i Hercegovina     | 11.07.2020. 00:14 |

Salkić: Krajnje vrijeme da Inzko nametne zakon o zabrani negiranja genocida

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10.jula (FENA) – Potpredsjednik bh.entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić upozorio je u razgovoru za Fenu da je u interesu dalje izgradnje mira, vraćanja povjerenja te jačanja stabilnosti u cijeloj regiji krajnje vrijeme da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametne zakon o zabrani negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca, uključujući zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu onima koji negiraju genocide i veličaju ratne zločince.

- Samo na takav način međunarodna zajednica neće ponovo iznevjeriti žrtve genocida, kako je to učinila 1995. godine kada je počinjen genocida nad onima koji su očekivali pomoć međunarodne zajednice, jer su živjeli u sigurnoj zoni UN-a. Ovo je posebno važno jer predstavnici bosanskih Srba, ali i Srbije nisu pokazali katarzu i nisu se distancirali od ratnih zločinaca te iskazali pijetet i poštovanja žrtvama i ne prihvataju presude međunarodnih i domaćih sudova – rekao je Salkić.

Podsjetio je da 25 godina od počinjenog genocida nad Bošnjacima muslimanima sigurne zone UN Srebrenica, od strane vojske i djelova policije bosanskih Srba imamo poražavajuću činjenicu da je sam 47 zločinaca osuđeno na oko 700 godina zatvorske kazne.

Ukoliko ovaj broj uporedimo sa 8.372 evidentirane žrtve genocida, vidimo, ukazao je, da je za svaku ubijenu osobu u genocidu izrečena kazna zločincima od mjesec dana zatvora.

- Ove činjenice su poražavajuće i pokazuju kako i koliko rade pravosudni organi u našoj zemlji. S ovim podacima mogu biti zadovoljni jedino zločinci jer su slobodni, slobodno se kreću i dalje utiču na ambijent i živote preživjelih i potomaka žrtava genocida. Svima je jasno da 47 ljudi nije u mogućnosti osmisliti, planirati, logistički organizirati i fizički izvršiti genocide. Taj zločin počinile su stotine ili hiljade žločinaca i svi oni moraju biti kažnjeni za zločin koji su počinili – naveo je Salkić.

Na ovakav način kako se sad radi, dodaje, pravda neće biti zadovoljena, a bez zadovoljavanja pravde nema istinskog pomirenja, povjerenja i stabilnog mira.

Istakao je da je kažnjavanje zločinaca prvi korak na putu da se isti ili slični zločini ne ponove u budućnosti.

- Danas aktuelna vlast u ovom djelu Bosne i Hercegovine provodi završnu fazu genocida, vrijeđajući žrtve, minimizirajući zločine, veličajući ratne zločince i negirajući pravosnažne presude. Žrtve genocida danas nemaju pravo na adekvatno obrazovanje na bosanskom jeziku, nisu u prilici biti adekvatno zastupljeni u javnim ustanovama, javnim produzećima i entitetskim organima – ukazao je.

U takvom ambijentu, naglašava da je upitan ostanak i opstanak onih koji su se odlučili vratiti na svoja ognjišta, uprkos teškom zločinu genocida koji je počinjen nad bošnjačkim narodom.

Krajnje je vrijeme, rekao je, da se riješi sistemski i statusni položaj Bosnjaka u ovom entitetu, što uključuje pravo na zapošljavanje, pravo na obrazovanje, jednaka prava i jednake mogućnosti za Bošnjake, kao i za Srbe u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Osim činjenice da je kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno za genocid i udruženi zločinački poduhvat, a da je Srbija presuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce, mi danas upravo iz Srbije i od strane političkih predstavnika bosanskih Srba imamo negiranje tih presuda i zločina genocida. Srbija je postala sigurna oaza za osumnjičene ratne zločince, a u obrazovnom sistemu u ovom entitetu se presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić tretira kao komadanat i stvaralac RS – rekao je Salkić.

Naveo je i da najviše zakonodavne institiucije entiteta dodjeljuju priznanja ratnim zločincima, a studentski dom na Palama nosi ime presuđenog ratnog zločinca za genocid nad Bošnjacima.

- Nažalost, ni nakon 25 godina nije pobijeđena ideologija koja je dovela do zločina genocida. Ona je živa u Republici Srbiji, kod bosanski Srba i Srpske pravoslavne crkve, što u konačnici prestavlja veliku pretnju miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu – naveo je u razgovoru za Fenu potpredsjednik bh. entiteta RS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo