Bosna i Hercegovina     | 10.07.2020. 09:31 |

Šumarija Tomislavgrad uvela osmatračko-dojavne grupe za otkrivanje požara

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 10. srpnja (FENA) - U prvoj polovici 2020. godine na području kojim gospodari Šumarija Tomislavgrad evidentirana su 24 šumska požara, opožarena je površina od 850 hektara i uništen je drvni fond od oko 2000 kubika.

Kako bi se umanjila šteta od požara za vrijeme ljetnih vrućina, Šumarija Tomislavgrad organizirala je osmatračko i interventne grupe za rano otkrivanje požara koje će djelovati u protupožarnoj sezoni.

- U kritičnom vremenskom razdoblju formiramo osmatračko-dojavne ekipe koje rade i osmatraju teren u smjenama, dok interventne ekipe djeluju po dojavama. Ako je zamijećeni požar veći, a interventne ekipe nisu u mogućnosti spriječiti njegovo daljnje širenje, aktivira se ostalo raspoloživo ljudstvo unutar Šumarije te zajedno s vatrogascima i drugim subjektima djeluju na saniranju istoga - kazao je za Fena v. d. upravitelj Šumarije Tomislavgrad Krešimir Jurić.

On je podsjetio kako u ljetno vrijeme poljoprivrednici pale korov i slamu, a takvi požari na otvorenom mogu lako izmaknuti kontroli i prerasti u šumske požare koji izazivaju velike materijalne štete i ugrožavaju živote ljudi.

Zadaća osmatračkih i interventnih grupa je preventivno djelovanje, otkrivanje požara unutar i izvan šumskog zemljišta te što brža intervencija kako bi se požar što ranijoj fazi stavio pod kontrolu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca

Požar kod Šibenika od ponedjeljka ujutro gase i dva kanadera

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta