Kultura     | 09.07.2020. 21:34 |

Promovirana peta generacija STEM akademije u Tuzli

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Trideset polaznika pete generacije STEM akademije u Tuzli okončalo je sedmomjesečnu edukaciju u okviru STEM programa izradom i prezentacijom završnih projekata.

Voditeljica STEM akademije prof. dr Samra Mujačić istaknula je da od ukupno 100 djece koja trenutno pohađaju STEM akademiju u Tuzli, njih 30 je došlo do završetka STEM nivoa, naglasivši da se svaki ciklus STEM akademije završava kreativnim projektima na kojima djeca rade samostalno i u timovima.

- Danas smo svjedočili kreativnosti i digitalnoj spremnosti naše STEM djece, koja su prezentirala superiorna znanja iz STEM oblasti kroz projekte koji su integrirali robotiku, programiranje, elektroniku, kreativni dizajn, i još jednom pokazali da naša zemlja obiluje talentima, koje samo treba pravilno usmjeriti i educirati - istaknula je ona.

Kroz završne projekte polaznici STEM1, STEM3, STEM4 i STEM6 nivoa kreirali su i programirali Space Battle igricu u Scratchu korištenjem MakeyMakey i micro:bit uređaja, EV3 bube robote koji stupaju u interakciju sa okolinom, Whack-a-mole igricu u Scratchu uz upotrebu MakeyMakey, te čitav vozni park od WeDo robota.

STEM akademija u Tuzli i Brčkom (STEM -  Science, Technology, Engineering and Math) je jedina STEM akademija u BiH, koja kod djece školskog uzrasta razvija znanja i vještine u oblasti logičkog razmišljanja, programiranja, inženjerstva, istraživanja, nauke, robotike, matematike, koloboracije, komunikacije i drugih disciplina, kroz jedinstveno osmišljen integrirani pristup.

Cilj STEM akademije je obrazovati djecu 21. vijeka koja svojim znanjima, vještinama i karakternim osobinama mogu odgovoriti izazovima koji će pred njih postaviti život i rad u jeku četvrte, digitalne revolucije.

STEM akademija u Tuzli objavila je upis nove, sedme generacije STEM polaznika, pod sloganom "Ja raSTEM – obrazujemo novu djecu digitalnog doba", koja počinje sa realizacijom u septembru 2020. godine. Prijaviti se može putem web stranice www.stem-akademija.ba

U toku je i upis na kratke programe Ljetne STEM akademije, koji predstavljaju jedinstven spoj STEM oblasti programiranja i robotike, sa školom jahanja, školom mini golfa i adrenalinskim parkom, saopćeno je iz STEM akademije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Prezentacija projekata i promocija treće generacije STEM polaznika (VIDEO)

Prezentacija završnih projekata i promocija treće generacije STEM polaznika

Uručene diplome prvoj generaciji STEM akademije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo