Bosna i Hercegovina     | 09.07.2020. 17:56 |

U ZDK počela realizacija projekta 'Stručno obrazovanje u BiH'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Potpisivanjem memoranduma o saradnji između Njemačkog društva za međunarodnu saradnju - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona počela je zvanična saradnja ovih institucija u implementaciji projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini".

Ministar obrazovanja Spahija Kozlić naglasio je da je primarni cilj projekta sistemska integracija dualno organizovanog stručnog obrazovanja u strukture i procese privatnih i javnih aktera u stručnom obrazovanju u BiH.

Fokus je na podršci procesima razmjene na nivou općina, kantona i entiteta u svrhu integriranja dualnog organiziranog stručnog obrazovanja, omogućavanje odabranim stručnim školama da implementiraju dualno organizovano stručno obrazovanje u odabranim zanimanjima. 

Također, odabranim privrednim komorama i pedagoškim zavodima trebalo bi biti omogućeno da pruže podršku stručnim školama i kompanijama u provođenju navedenog vida obrazovanja te njegovu integraciju u kompanijama koje pružaju mogućnost obavljanja praktične nastave.

Menadžerica projekta Isabel Rapp izrazila je zadovoljstvo što GIZ kao partner učestvuje u reformskim procesima u ovoj oblasti i što Ministarstvo, kao i Pedagoški zavod, Privredna komora ZDK i škole srednjeg stručnog obrazovanja pokazuju veliku posvećenost projektu, koji će se implementira do maja 2023. godine, saopćeno je iz ZDK.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost ŽO HDZ-a 1990 HNŽ-a

HDZ1990: Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo odgovorni za 'katastrofalno stanje u obrazovnom sustavu'

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu