Bosna i Hercegovina     | 09.07.2020. 17:30 |

Tadić sudjelovala na sastanku Konferencije tužitelja za organizirani kriminal

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Glavni tužitelji iz više zemalja učesnica, koje uključuju zemlje regiona zapadnog Balkana, Grčke, Italije i Rumunjske, uz potporu Misije OSCE-a, razgovarali su o eksploataciji pandemije COVID-19 od kriminalaca, te načinu rada i rezultatima tužiteljskih institucija za vrijeme pandemije.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, putem video-konferencije, sudjelovala je na sastanku Stalne konferencije tužitelja za organizirani kriminal.

Sudionici sastanka razgovarali su o novim pojavnim oblicima kriminala koji se javljaju u vanrednim situacijama izazvanim pandemijom, te naročito o koruptivnim aktivnostima i zlouporabama budžetskih sredstava putem javnih nabavki.

Sudionicima video-sastanka, obratio se ambasador Misije OSCE-a u Srbiji Andrea Oricio, a kao panelisti obratili su se glavni tužitelj iz Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije i terorizma (DNA) iz Italije Federiko Cafiero de Raho, kao i glavni tužitelji i tužitelj za organizirani kriminal iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i  Albanije, te međunarodni ekspert za kazneno pravo iz Italije.

Tadić je upoznala sudionike sastanka, da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u protekla tri mjeseca, uprkos vanrednoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19, realiziralo istražne aktivnosti u više predmeta koji se odnose na javne nabavke medicinske i druge opreme za vrijeme pandemije, ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, te sudjelovalo u više međunarodnih operacija u borbi protiv krijumčarenja opojnih droga, financijskog kriminala, te krijumčarenja osoba, kao i drugih kaznenih djela, čija počinjenja su evidentirana u vrijeme pandemije COVID-19.

Svi sudionici sastanka Stalne konferencije tužitelja za organizirani kriminal dogovorili su nastavak suradnje u narednom periodu, putem neposredne razmjene informacija, međunarodne pravne pomoći i organiziranjem sastanaka putem webinara do poboljšanja epidemiološke situacije, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'