Svijet     | 09.07.2020. 15:27 |

Zovko poziva Tursku da 'prigrli' europske vrijednosti

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 9. srpnja (FENA) - Na srpanjskoj sjednici Europskog parlamenta održana je debata o stabilnosti i sigurnosti na Mediteranu i o najnovijim akcijama Turske. Visoki predstavnik Josep Borrell izvijestio je zastupnike o nedavno održanom sastanku s ministrom vanjskih poslova Turske i o skorašnjoj debati u Vijeću EU-a o najnovijim zbivanjima.

 Zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove Željana Zovko kazala je u svom obraćanju da Turska takvim djelovanjem ugrožava međunarodno pravo i izaziva napetosti i sukobe s Europskom unijom. Iskazala je potporu Grčkoj i Cipru, kazavši da Europska unija mora biti jedinstvena u obrani svoje sigurnosti, priopćeno je u četvrtak iz Ureda zastupnice Zovko.

 Zovko je podsjetila ostale zastupnike na ujedinjenu i snažnu reakciju na slično ponašanje vezano za izbjegličku krizu i napade na europske granice, naglasivši da Turska mora odmah obustaviti takvo djelovanje.

 Pritom je pozvala na dijalog i izbjegavanje daljnjih eskalacija.

 "Najvažnija zajednička svjetska baština nalazi se bez sumnje upravo na Mediteranu. Stoga pozivamo Tursku da 'prigrli' europske vrijednosti, kako bismo zajedno pronašli rješenje za izgradnju zajedničke budućnosti", zaključila je Zovko. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom