Kultura     | 09.07.2020. 14:24 |

Grupa bh. izdavača smatra da postoji monopol na štampanje udžbenika

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Grupa bh. izdavača ("Bosanska knjiga", "Bosanska riječ", "Dječija knjiga", "Nova Dječija knjiga" (Sarajevo) i "Grafeks" Mostar) ukazali su danas da u pojedinim kantonima u Federaciji BiH postoji monopol na štampanje udžbenika.

Oni su se obratili na konferenciji za medije u Sarajevu povodom odluke ministarstava za obrazovanje Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona o korištenju udžbenika u osnovnim školama.

Kako je istakla direktorica "Bosanske knjige" Sarajevo Jasmina Alagić, već duže vrijeme izdavači "Vrijeme" Zenica i "Nam" Tuzla dobijaju poslove štampanja udžbenika.

Alagić je rekla da se tom odlukom podređuje privatnim ciljevima lokalnih izdavača i omogućuje im se monopol koji je zabranjen. Odluka  je, smatra ona, nametnuta i nastavnicima koji nemaju pravo izbora udžbenika.

- Ako izuzmemo deveti razred gdje je svakako jedan predmet jedan udžbenik te strane jezike, to je oko 64 udžbenika od prvog do osmog razreda. Od ta 64 udžbenika samo je devet od ostalih izdavača i to onih koje "Vrijeme" i "Nam" nisu imali – istakla je Alagić.

Ona je kazala da će izdavači preduzeti daljnje korake u skladu sa zakonom, a obratit će se i Konkurencijskom vijeću.

Također je pozvala nadležna ministarstva obrazovanja u kantonima da se očituju i da ne podliježu pritiscima političkih moćnika prilikom izbora udžbenika, kao i Federalno ministarstvo obrazovanja da okupi sve ministre i učini konkretne poteze kako bi se stalo na kraj monopolu.

Ivica Vanja Rorić iz IK "Bosanska riječ" Sarajevo istakao je da ovakvim izborom najviše gube djeca koja ne dobijaju kvalitetne udžbenike.

On je ovom prilikom kazao da se nastavnicima prijeti te da se uzda u roditelje da neće htjeti da im djeca uče iz loših udžbenika ako postoje kvalitetniji.

Kao jedan od gorućih problema za izdavače je i činjenica da bi trebali znati još u martu koji su udžbenici izabrani jer se do početka juna treba dati štamparijama broj udžbenika koji se štampaju, a odluke se donose tek iza juna, kad su već otštampani.

Na pres konfrenciji je istaknuto da su Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton zvanično preuzeli udžbenike izdavača "Vrijeme" Zenica i "Nam" Tuzla. Ranijih godina su ih preuzimali i u Bosansko-podrinjskom i Unsko-sanskom katonu, te je istaknuto da će i ostali kantoni pod pritiskom donijeti istu odluku.

Na današnji susret bili su pozvani i direktor IK "Vrijeme" koji je i predsjednik Zajednice izdavača Muamer Spahić, te direktor IK "Nam" Sevlid Hurtić, kao i ministri obrazovanja u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, ali se oni nisu odazvali.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Stigle dodatne količine potrebnih udžbenika za osnovce u TK

Ministarstvo za obrazovanje ZDK - Racionalno iskoristi udžbenike nabavljene prethodnih godina

Besplatni udžbenici i obroci za učenike u Posavskoj županiji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom