Bosna i Hercegovina     | 09.07.2020. 13:54 |

Počast srebreničkim žrtava u Goraždu 'Stani za čovječanstvo'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. jula (FENA) – Goražde nizom događaja daje doprinos obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Uz atletski i biciklistički maraton te pohod koji će organizirati goraždanski planinari, po prvi put počast žrtvama genocida u Srebrenici na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, sutra će biti odata "minutom za čovječanstvo“.

Riječ je o ideji koju zajedno realizuju Vlada BPK i Muftijstvo goraždansko.

- Srebrenica je generacijski zadatak svih nas i nastojimo svake godine obilježiti ovaj datum. Genocid u Srebrenici je najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata i to nije pitanje samo Bošnjaka već cijelog čovječanstva i upravo smo ovaj događaj nazvali 'Stani za čovječanstvo'. Pozivamo sve građane BPK da sutra u 12 sati zajedno pošaljemo poruku sa Drine, da smo spremni stati za čovječanstvo, da stanu na minutu gdje god se nalazili i ma šta radili, u kući, na ulici, u kafani, za mašinom, i tako odaju počast žrtvama srebreničkog genocida - kazao je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Dodao je da će se u isto vrijeme obaviti učenje salle sa svih džamija na području tog kantona.

- Salla je sadržaj koji je dugo bio dio naše tradicije, do ovih modernih vremena, kada neko preseli, umre, i na taj način su ljudi obavještavani sa munara. Sutra će se sa svih munara u BiH učiti salla za žrtve Srebrenice. Nadamo se da će građani BPK prepoznati ovu ideju i našu namjeru koju želimo nastaviti i u budućnosti - kazao je ef. Pitić.   

Sutra iz Goražda kreće i tradicionalni 8. biciklistički maraton prema Srebrenici, dok će se na dan dženaze u Srebrenici, u subotu 11. jula u memorijalnoj šumi 'Srebrenica 8372' na lokalitetu Posestre kod Goražda proučiti odlomci iz Kur'ana. Istog dana bit će održan i prvi pohod Planinarskog kluba 'Goražde – Maglić' na dionici Goražde-Posestra u dužini od 11 kilometara.

Dan poslije, u nedjelju 12 jula u organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog na Mostu Alije Izetbegovića bit će održan tradicionalni performas "Nema te na kahvi“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!