Ekonomija     | 09.07.2020. 13:36 |

Vlada FBiH razmatrala stanje u turističko-ugostiteljskom sektoru

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Vlada Federacije BiH danas se na sjednici upoznala o stanju u turističko-ugostiteljskom sektoru uzrokovanom pojavom koronavirusa (COVID-19) i prihvatila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma za preraspodjelu sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu.

U informaciji je, pored ostalog, navedeno da se turističko-ugostiteljski sektor suočava s velikim gubitkom usljed nedostatka kretanja i putovanja ljudi, te su procjene da su gubici u turizmu u Federaciji BiH veći od 2.000.000 KM dnevno. Iako posluju s već iskazanim gubicima, računi za izmirenje režijskih mjesečnih troškova redovno pristižu i povećavaju troškove poslovanja. Poslovni subjekti iz ovog sektora trebaju obezbijediti i sredstva za isplatu plaća, uplatu doprinosa, kao za otplatu kredita, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kako je danas zaključeno, resorno federalno ministarstvo treba u roku od 15 dana pripremiti prijedlog uredbe koja bi ponudila pomoć u rješenju problema navedenih u informaciji.

Također, Vijeću ministara BiH bit će upućen zahtjev za fleksibilknije odredbe o ulasku u Bosnu i Hercegovinu, posebno kada je riječ o građanima porijeklom iz BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turistička zajednica KS najavila manifestaciju Sarajevo Winter Fest

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Za 11 mjeseci 2021. u BiH 875,8 hiljada turista, i dalje pozitivna očekivanja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta