Svijet     | 09.07.2020. 08:44 |

Nacrt ruske rezolucijeza humanitarnu pomoć Siriji odbačen u UN-u

FENA Internet

NEW YORK, 9. jula (FENA) - Nacrt rezolucije Rusije za nastavak humanitarne pomoći za ratom razorenu Siriju odbačen je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, izjavio je u srijedu njemački ambasador u UN-u Christoph Heusgen.

Ruski prijedlog rezolucija je kontra njemačko-belgijskog nacrta rezolucije na koji su veto u utorak stavile  Rusija i Kina.

Nakon stavljanja veta na njemačko-belgijsku rezoluciju, samo su četiri države glasale za ruski nacrt rezolucije - Rusija, Kina, Vijetnam i Južna Afrika. Sedam, uključujući Njemačku, SAD, Britaniju i Francusku, glasalo je protiv. Preostale četiri zemlje suzdržale su se, prenosi dpa.

Njemačka misija UN-a rekla je da prijedlog Rusije ne ispunjava osnovne zahtjeve koje su postavili UN-ov ured za ljudska pitanja ili nevladine organizacije.

Dosadašnja rezolucija omogućila je UN-u da od 2014.  godine pruži vitalnu pomoć ratom razorenoj zemlji, dostavljajući osnovne potrepštine preko graničnih prijelaza koji nisu pod nadzorom sirijske vlade, što je vitalna linija života za milione Sirijaca.

Rusija, glavni oslonac sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, nastojala je osigurati isporuku pomoći preko graničnih prijelaza koji su pod nadzorom sirijske vlade.

Nakon što je uspješno izvršila pritisak na UN da prestane slati pomoć kroz dva od četiri granična prijelaza, Rusija sada želi ograničiti svu UN pomoć na jednom prijelazu duž granice između Turske i Sirije.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojim trenutno predsjedava Njemačka, do petka mora dogovoriti sporazum koji će biti nastavak dosadašnjeg.

U skladu s postojećom odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, Sirija može dobiti međunarodnu pomoć samo preko dva granična prijelaza sa područja Turske, i to Öncüpınara nasuprot Babüsselamea i Cilvegozua nasuprot Babulhavea.

Nakon veta Rusije i Kine, obje granične kapije bit će zatvorene za prolaz konvoja pomoći jerpostojeći sporazum ističe 10. jula.

Za pružanje prekogranične pomoći Siriji potrebna je odluka Vijeća sigurnosti UN-a.

Prema podacima UN-a, 70 posto od ukupno tri miliona stanovnika u sjeverozapadnom gradu Idlibu zavisi od humanitarne pomoći.

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) je preko Turske od početka godine poslao 8.468 konvoja humanitarne pomoći.

Prošle godine u Siriju je ulazila humanitarna pomoć preko ukupno četiri granična prijelaza, no vetom Rusije i Kine obustavljena je isporuka pomoći preko graničnih prelaza s Jordanom i Irakom.

Od izbijanja sukoba u Siriji u martu 2011. godine procjene govore da je ubijeno najmanje 500.000 ljudi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana