Bosna i Hercegovina     | 09.07.2020. 07:30 |

Predstavnički dom PSBiH o prijedlogu budžeta institucija BiH za 2020.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na hitnoj sjednici zakazanoj za danas trebalo da u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH utvrdila je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za predloženi zakon, a Komisije za finansije i budžet podržala principe zakona.

Predstavnički dom prije dva dana odlučio je da Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po skraćenom, a ne po hitnom postupku, kako je to zatražilo Predsjedništvo BiH, kao ovlašteni predlagač ovog zakona.

Zaključeno je da se sjednica Predstavničkog doma održi danas kada će prijedlog budžeta biti razmatran u prvom čitanju, nakon čega će biti otvorena amandmanska faza.

Odmah nakon okončanja amandmanske faze, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu bit će razmatran u drugom čitanju.

Cilj je da do kraja ove sedmice u Predstavničkom domu bude završena rasprava i usvojen budžet.

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu na stranici 11 - Parlamentarna skupština BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9., član 6. Zakona o Budžetu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta, saopćeno je tada iz državnog Predsjedništva.

Prethodno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom Covida 19.

Ministarstvo finansija i trezora je, uz prihvaćene korekcije, Nacrt budžeta dostavilo Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 miliona KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo