Stranačke aktivnosti     | 08.07.2020. 20:17 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vildana Bešlija: Nezaposleni ne smiju biti taoci administrativnih problema Službe za zapošljavanje

Služba za zapošljavanje jučer je objavila da je počela s isplatom dugovanja nezaposlenim osobama, nakon kašnjenja zbog administrativnih problema.

Tim povodom reagovala je Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS:

“Biti zaposlen u državnoj službi u BiH, pogotovo u vrijeme pandemije, znači biti privilegovan. U tom smislu poseban obzir očekujemo od Službe za zapošljavanje u kojoj se ljudi sa sigurnim radnim mjestom i za bh. prilike visokim platama brinu direktno o najugroženijima u našem društvu, nezaposlenima. Zato posebno iritira činjenica da je Služba za zapošljavanje tek jučer, nakon duže pauze, počela s isplatama naknada nezaposlenima koje ionako ni za šta nisu dostatne. Razlog kašnjenja bila je smjena direktora. Iz njihovih redovnih izvještaja o stanju zbog smjene direktora nije bilo niti jedne riječi o stanju u kojem se nezaposleni nalaze zbog njihovog kašnjenja niti preporuke za prevazilaženje krize niti pokušaja pronalaženja alternativnih puteva za ublažavanje krize. Ono što je najviše smeta jest činjenica da niko nije pozvan na odgovornost.

Nezaposleni ne smiju ispaštati zbog administrativnih problema. Sve obaveze građanima uredno dolaze na naplatu, a kad građani trebaju da naplate svoja potraživanja, nađe se administrativni problem kojim će se to spriječiti.

Prema posljednjim javno dostupnim podacima od 26. 6. 2020. godine na evidenciji Službe registrovano je 62.974 nezaposlenih osoba. Svaka isplata koja im dolazi s kašnjenjem, nezaposlenima znači vraćanje duga na koji su morali pristati kako bi izmirili svakodnevne obaveze. To im dodatno otežava život. Od Službe za zapošljavanje tražimo da kreira mjere prevencije kako se ovakve stvari više ne bi dešavale.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta