Stranačke aktivnosti     | 08.07.2020. 19:36 |

Saopćenje za javnost SDP-a

FENA Saopćenje

Denis Bećirović: Od mjera zabrane koje je Vijeće ministara uvelo građanima EU štetu ima samo ekonomija BiH i bosanskohercegovačka dijaspora

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH i delegat SDP BiH u državnom Domu naroda, zatražio je uvrštavanje na dnevni red današnje sjednice ovog doma tačku dnevnog reda: Informacija Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o ekonomskim i drugim posljedicama zatvaranja državne granice BiH za građane EU i za bosanskohercegovačku dijasporu.

Bećirović je potrebu za dopunjavanjem dnevnog reda navedenom tačkom obrazložio činjenicom da je zatvaranjem državnih granica za građane EU prije svega kažnjena bosanskohercegovačka dijaspora, ekonomija Bosne i Hercegovine, a posebno njen turistički sektor.

Dodatno, Bećirović je napomenuo da od početka maja zajedno sa kolegom Ahmedom Husagićem iz Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), u interesu domaće privrede i građana Bosne i Hercegovine, zagovara otvaranje granice BiH za državljane EU i bosanskohercegovačku dijasporu uz pridržavanje svih potrebnih mjera.

Umjesto toga, naglasio je Bećirović, Vijeće ministara BiH je donijelo jednoglasnu odluku o uvođenju reciprociteta prema EU i zabrane ulaska građanima EU u Bosnu i Hercegovinu. Bećirović je istaknuo da od ovakvog postupka EU neće pretrpjeti nikakvu štetu, nego da će ekonomsku štetu i političke posljedice imati jedino Bosna i Hercegovina. Napominjući da je EU najviše pomogla Bosni i Hercegovini u vrijeme pandemije, Denis Bećirović je zatražio da Vijeće ministara odgovori na koji način i sa kojim se to resursima naša država može takmičiti u reciprocitetu sa EU?

Potpredsjednik SDP BiH Denis Bećirović je rekao da je indikativno da je spomenuta odluka Vijeća ministara BiH donesena nakon posjete Milorada Dodika Rusiji. Na kraju, Bećirović je zaključio da se ovim postupkom Vijeće ministara BiH stavilo na stranu političkih snaga u BiH predvođenih Miloradom Dodikom koje za cilj imaju udaljavanje Bosne i Hercegovine od integracije u EU i NATO, te približavanje određenim euroazijskim integracijama.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo