Bosna i Hercegovina     | 08.07.2020. 17:22 |

Održan četvrti sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave između EU i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Održan je četvrti sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine, saopćila je Direkcija za evropske integracije.

Političkim dijalogom na visokoj razini o reformi javne uprave, održanom u prvom dijelu sastanka, s bosanskohercegovačke strane je kopredsjedavao ministar pravde BiH Josip Grubeša, a s evropske strane direktorica za zapadni Balkan u DG NEAR-u Genoveva Ruiz Calavera.

U okviru političkog dijaloga na ministarskoj razini s Evropskom komisijom, između ostalog je razgovarano o cjelodržavnim strategijama za upravljanje javnim financijama i za reformu javne uprave, koordinacijskoj strukturi te depolitizaciji i usklađivanju zakona o državnoj službi s principima za profesionalnu upravu.

Istaknuto je da je završetak neophodnih koraka u reformi javne uprave jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Komisija je pozdravila usvajanje Strateškog okvira za reformu javne uprave u BiH 2018-2020., što je jedna od preporuka i dio kratkoročnih prioriteta iz Analitičkog izvještaja.

Institucije u BiH pozvane su da usvoje cjelodržavnu strategiju za upravljanje javnim financijama te akcijske planove za upravljanje javnim financijama i reformu javne uprave.

Potrebno je uspostavljanje političkog tijela i jačanje tehničke koordinacijske strukture kako bi se unaprijedio cjelodržavni pristup reformi javne uprave te uspostavljanje zajedničkog okvira za praćenje, zasnovanog na učinku i osiguranje financijske održivosti.

Također je potrebno da se u BiH izmijene zakoni o državnoj službi tako što će depolitizirati odnosno osigurati da se zapošljavanje, napredovanje i otpuštanje vrši na osnovu zasluga te ojačaju kapaciteti agencija za državnu službu.

Tehničkim dijalogom, održanim u drugom dijelu sastanka, s bosanskohercegovačke strane je kopredsjedavao koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan, a uime EU šefica Jedinice za Albaniju i BiH u DG NEAR-u Michela Matuella.

Predstavnici institucija u BiH i Evropske komisije razgovarali su o akcijskom planu za reformu javne uprave, državnoj službi i upravljanju ljudskim potencijalima te razvoju javnih politika i koordinaciji.

Izeđu ostalog je istaknuto da Bosna i Hercegovina treba da pripremi i usvoji program za usvajanje acquis-a, što je jedan od ključnih prioriteta iz Mišljenja.

Današni sastanak je održan u formi online konferencije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Bećirović - Girgin: Jačat ćemo prijateljstvo i saradnju BiH i Republike Turske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo