Stranačke aktivnosti     | 08.07.2020. 15:26 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Povodom izjave Dragana Čovića da je Mostar multietničan grad te da bi volio da je i Tuzla takva, reagovao je Jasmin Alić, predsjednik Gradskog odbora Naše stranke u Tuzli.

„Možda će to gospodina Čovića razočarati, ali, što se multietničnosti tiče, Tuzla nikad neće biti kao Mostar. Od početka rata to je bilo jasno. Tuzlaci bilo koje nacije nisu zatvarali Tuzlake bilo koje druge nacije u nekakve heliodrome gdje bi ih svirepo mučili. Također ih nisu koristili ni za prisilni rad. Naprotiv, Tuzlaci, bez obzira na naciju, stali su u odbranu svog grada i zajedno tako ostali do kraja rata.

Poslije rata, Tuzlaci nikad nisu birali u koji će dio grada izaći ili kupiti stan ili tražiti posao po svojoj nacionalnoj pripadnosti, što je, nažalost, i danas slučaj u Mostaru.

Činjenica jest da je danas u Tuzli 5.000 ljudi koji su se izjasnili kao Hrvati na popisu 1991. manje. Međutim, to se desilo zahvaljujući nacionalističkim politikama koje ljudima ne nude budućnost, a najgorljiviji eksponent te politike ste upravo vi, gospodine Čoviću. Moram reći i to da je broj Hrvata koji su napustili Tuzlu neuporedivo manji od broja Hrvata koji su napustili Mostar i razišli se po bijelom svijetu trbuhom za kruhom.

I jedna pouka gospodinu Čoviću. Manje-više svi veći gradovi u svijetu su multuetnični. To ne znači da u njima život nije ustrojen po principa rasne, etničke, vjerske ili neke druge segregacije. Multietničan je bio i Cape Town u vrijeme aparthejda. Ono što nama treba je interetničnost. To predstavlja gledanje na različitosti kao na bogatstvo, a ne kao na opasnost. Podrazumijeva saradnju, solidarnost i isprepletenost tih različitosti u svim segmentima života. Nadam se da će Mostarci i Mostarke to odabrati na sljedećim izborima koje ste im, između ostalih i vi, uskratili posljednih 12 godina. Istinski želim Mostaru da u pogledu zajedničkog života Srba, Hrvata, Bošnjaka i Ostalih dostigne nivo na kojem je Tuzla pa i da nam postane primjer tolerancije.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana