Stranačke aktivnosti     | 08.07.2020. 14:26 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Baručija (NB): Krišto, Lovrinović, Radmanović i Petrović nisu dali priliku parlamentarcima da se izjasne o prijedlogu zakona za pomoć bolesnoj djeci

Prijedlog zakona kojim se omogućava liječenje bolesne djece, dijelom sredstava od akciza na duhan i duhanske proizvode,  na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije imao priliku da se o njemu glasa te je obustavljen,jer su dan prije predstavnici parlamentarne većine, tačnije SNSD i HDZ na  Ustavnopravnoj komisiji glasali protiv prijedloga čija argumetacija za odbijanje nema nikakav opravdan i neustavan argument.

“Ovo je borba koja traje već dvije godine, ali u ime bolesne djece i njihovih roditelja koja svaki dan preživljavaju najgore muke, ovaj  prijedlog izmjene i dopune zakona o akcizama se neće zaustaviti zbog trenutne volje bezosjećajnih kolega iz Ustavnopravne komije Parlamenta BiH. U narednom periodu  ću ga nadograditi i ponovno uputiti u parlamentarnu proceduru.

Zastupnicima koji su bili protiv ovog prijedloga  Nebojši Radmanoviću, Obrenu Petroviću, Borjani Krišto i Nikoli Lovrinović,  tj. zastupnicima stranaka SNSD i HDZ BiH poručujem da se neće moći sakrivati iza komisijskih zavrzlama, iza moralno neutemeljenih začkoljica i sramnog, bahatog odnosa većine čiji su dio, te da ćemo kad tad, htjeli to oni ili ne, liječiti našu bolesnu djecu državnim novcem umjesto pozivima na humanitarne brojeve telefona , SMS porukama i kutijama za dobrovoljne  priloge.

Nedopustivo je da bolesno dijete nije prioritet svakog savjesnog i odgovornog čovjeka. Svako teško bolesno dijete ima pravo na život dostojan čovjeka, a država im to treba i mora omogućiti,”  izjavila je Aida Baručija, zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH.

Podsjećamo da je na jučer održanoj sjednici PD BiH, na kojem je voljom Ustavnopravne komisije i to neopravdano bezosjećajnim odnosom prema treško bolesnoj djeci, uskraćena zakonska osnova da fondovi solidarnosti oba bh entiteta i Brčko distrikta imaju stabilan priliv novca po osnovu akciza na duhan i duhanske prerađevine u iznosu od 5% ukupno prikupljenih sredstava.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'