Bosna i Hercegovina     | 08.07.2020. 14:27 |

Klub 100 – Plus traži da Inzko nametne zakon o zabrani negiranja genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) – Građanska inicijativa Klub 100 – Plus uputila je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću i predsjedniku Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine Hamdiji Fejziću u kojem traže da visoki predstavnik Valentin Inzko nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

- Ukoliko Valentin Inzko ne nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, proglasite ga 'personom non grata' – stoji u pismu Kluba 100-Plus.

Peticijom 8372, od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, zatražili su da po hitnom postupku, a najkasnije do 11. jula 2020, nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Podsjećaju na javno televizijsko obećanje Valentina Inzka  prošle godine među bijelim nišanima u Potočarima, majkama Srebrenice i svim žrtvama genocida, da će do 11.07.2020. nametnuti zakon o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida.

- Zato zbog poštivanja žrtava genocida, njihovih porodica i presuda Međunarodnog suda iz Haga, zahtijevaju da Savjet i Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima 'Sigurne zone UN-a' Srebrenica iz jula 1995. godine, donese jedinu logičnu odluku i gospodina Valentina Inzka proglasi nepoželjnom osobom na ovoj pretužnoj godišnjici – ističe se u pismu Kluba 100-Plus.

Na taj način, zaključeno je, Savjet i Organizacioni odbor pokazat će da su tu, prije svega, zbog poštivanja žrtava genocida, njihovih porodica i presuda Međunarodnog suda iz Haga, ali i na strani prosperitetne Bosne i Hercegovine.

Klub 100-Plus za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 država i ovom prilikom zahvaljuju se svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu u realizaciji peticije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sindikat BHRT-a moli za pomoć nadležne zbog teške finansijske situacije

Prof.dr. Umihanić pozvao Komoru doktora medicine i akademsku zajednicu RS da se odredi spram slučaja dr. Mraovića

Tokić-Biščević poziva visokog predstavnika da postupi u skladu sa zahtjevima žrtava agresije na BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo