Bosna i Hercegovina     | 08.07.2020. 13:57 |

Članovi istražne komisije za pravosuđe razgovarali s ambasadorom Nelsonom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Članovi Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održali su video–sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Ericom Nelsonom.

Ističući značaj formiranja ove Komisije, kao i važnost uloge parlamenta u demokratskom nadzoru nad svim institucijama vlasti u BiH, ambasador Nelson snažno je podržao rad Komisije i izrazio nadu da će ovo parlamentarno tijelo imati konkretne rezultate u pravcu uspostavljanja nezavisnog, transparentnog i odgovornog pravosuđa u našoj zemlji.

Zahvaljujući na podršci Ambasade SAD-a, američke Vlade, kao i drugih međunarodnih organizacija u BiH radu Komisije i procesu uspostavljanja vladavine prava u BiH, članovi Komisije ocijenili su da su prva svjedočenja eminentnih sudija i drugih zvaničnika potvrdila sumornu sliku bh. pravosuđa, kao i nesumnjivu potrebu da se stanje u pravosudnim institucijama promijeni i popravi.

Članovi Komisije potvrdili su namjeru da provedu objektivnu i nepristranu parlamentarnu istragu, sa svjedočenjima profesionalaca i eksperata iz pravosuđa i akademske zajednice, s ciljem uspostavljanja nezavisnih i efikasnih pravosudnih institucija u BiH, te stvaranja uslova da BiH  postane kredibilan kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

Također, izrazili su uvjerenje da će, bez obzira na različite opstrukcije i složenost uslova u kojima radi Komisija, precizno detektovati probleme u pravosuđu, te predložiti kvalitetna zakonska i druga rješenja čijim bi usvajanjem unaprijedili pravosudni sistem i učinili ga odgovornijim i efikasnijim.

Ambasador Nelson zamoljen je i za pomoć u uspostavljanju kontakata i saradnje sa sličnim parlamentarnim tijelima u američkom Kongresu i Senatu, kao i sa drugim institucijama, ekspertima i predstavnicima akademske zajednice u SAD, s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi u oblasti parlamentarnog nadzora nad pravosudnim institucijama, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao s Linditom Nikollom i Majlindom Dhukom

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!