Bosna i Hercegovina     | 08.07.2020. 11:51 |

Ministarstvo zdravstva KS - Pregovori do obostrano prihvatljivog rješenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo saopćilo je da je aktuelna Vlada KS, na zahtjev Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, pokrenula pregovore u vezi sa zaključivanjem kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

- U vezi sa zaključivanjem predmetnog kolektivnog ugovora održan je i sastanak premijera KS Marija Nenadića, ministra zdravstva KS Rusmira Mesihovića i predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu Ede Selimića o daljim aktivnostima u vezi dogovora oko potpisivanja kolektivnog ugovora - navodi se.

Kako se podsjeća u saopćenju za javnost, na sastanku 3. juna ove godine između predstavnika Ministarstva zdravstva KS i Sindikata predloženo je i dogovoreno da Sindikat dostavi odluku o imenovanju svog pregovaračkog tima, a da će istovremeno i Vlada KS imenovati svoj pregovarački tim.

- Sindikat radnika u zdravstvu dostavio je 04. 06. ove godine odluku o imenovanju svog pregovaračkog tima, koji će sa predstavnicima Vlade  voditi pregovore o zaključivanju kolektivnog ugovora.

Vlada je također 11.06. ove godine, donijela odluku kojom je dala saglasnost za vođenje pregovora između predstavnika Vlade i Sindikata  o zaključivanju kolektivnog ugovora, te imenovala novi pregovarački tim Vlade KS koji će voditi pregovore sa spomenutim sindikatom - ističe se.

Kako se navodi, zvanični pregovori pregovaračkih timova počeli su 15. juna. Dosad je održano ukupno pet sastanaka.

Pregovarački timovi Vlade KS i Sindikata radnika u zdravstvu uspjeli su, kako se ističe, usaglasiti veliki dio teksta kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, ali ostale su neusuglašene tri tačke.

- Naziv kolektivnog ugovora, s obzirom na to da pregovarački tim Sindikata insistira da to bude granski kolektivni ugovor, što je neprihvatljivo za pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo. Početak primjene Kolektivnog ugovora, s obzirom da je pregovarački tim Sindikata insistirao na retroaktivnoj primjeni od 1. januara ove godine, što je također neprihvatljivo za pregovarački tim Vlade KS. Član 37. prijedloga Kolektivnog ugovora u kojem su utvrđeni povećani koeficijenti za sve grupe složenosti poslova, koji po izračunu Sindikata iznose oko osam miliona KM na godišnjem nivou, a prema obračunu koji je vršio Zavod zdravstvenog osiguranja KS to je oko 13 miliona KM na godišnjem nivou - precizira se.

- Pregovori se nastavljaju do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja - navode iz Ministarstva zdravstva KS u povodu pregovora koji se vode sa Sindikatom radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, prenosi Služba za protokol i press KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Potpisan kolektivni ugovor s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu TK

Objavljen Javni poziv za prijavu zdravstvenih ustanova koje će vršiti dodatne preglede kože 

KS - Objavljen javni poziv za sufinansiranje projekata udruženja iz oblasti zdravstva

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom