Najave     | 08.07.2020. 10:43 |

U petak otvorenje izložbe 'Srebrenički genocid-Masovne grobnice'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Izložba "Srebrenički genocid - Masovne grobnice“, koju realizira JU “Muzej Sarajeva“ pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, bit će otvorena u galeriji ove općine u petak, 10. jula povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Tematska postavka "Srebrenički genocid - Masovne grobnice" sadrži 16 panoa na kojima su predstavljene ekshumacije, ispraćaji posmrtnih ostataka žrtava iz prosekture Visoko, kao i dženaze u Memorijalnom centru Potočari/Srebrenica.

U okviru izložbe je na jednom velikom panou predstavljena mapa masovnih grobnica u BiH, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.

Kako se nadalje navodi, izložbu prate stilizovani fragmenti i prizori egzekucija srebreničkih žrtava uzetih sa dostupnih video-zapisa i fotografije predstavljene na panoima velikih formata, što uveliko naglašava razmjere ovog zločina i genocida, nezapamćenog još od Drugog svjetskog rata.

- Zadatak i cilj ove izložbe je da iznova opominje generacije koje dolaze i da održava kulturu sjećanja ne sve žrtve iz srebreničkog i drugih genocida u BiH, koji su se desili u periodu agresije na BiH 1992 - 1995 godine - navodi se u saopćenju.

Organizatori izložbe napominju da svi posjetioci trebaju da poštuju i primjenjuju sve propisane mjere i preporuke kriznih štabova, donesene povodom pandemije koronavirusa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom