Ekonomija     | 08.07.2020. 09:35 |

ZDK - Na kraju polugodišta u evidenciji nezaposlenih bilo 57.740 osoba

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 8. jula (FENA) - U evidenciji nezaposlenih Službe zapošljavanja Zeničko-dobojskog kantona (SZZDK) zadnjeg dana juna nalazilo se 57.740 osoba, dok je prema evidenciji Porezne uprave ZDK-a broj zaposlenih u istom periodu u tom kantonu iznosio 86.268 - potvrdio je Feni direktor Službe Anto Pešić.

Novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti na kraju šestog mjeseca koristilo je 4.327 osoba, što je skoro duplo više nego na kraju februara, odnosno dvije sedmice prije proglašenja pandemije koronavirusa.

Novčanu naknadu na kraju februara ove godine koristile su 2.492 nezaposlene osobe iz tog kantona, a ukupan broj nezaposlenih iznosio je 54.627, dok je broj zaposlenih iznosio 87.726.

-Na kraju petog mjeseca, odnosno kada je ukinuto stanja prirodne nesreće u Federaciji Bosne i Hercegovine, broj nezaposlenih u našoj evidenciji iznosio je 57.042, dok je broj zaposlenih 84.696. Pravo na novčanu naknadu na kraju petog mjeseca koristilo je 3.647 osoba. Evidentan je rast broja zaposlenih na kraju šestog mjeseca u odnosu na prethodni mjesec, ali također je vidljiv i rast na kraju broja nezaposlenih na evidenciji - ističe Pešić.

Smatra da je zbog toga došlo zbog povratnika iz inozemstva.

- Neki su od tih ljudi našli zaposlenje na teritoriji ZDK, a drugi se dio prijavio na evidenciju nezaposlenih. Drugi dio povećanja broja nezaposlenih, uzrokovan je okončanjem školovanja za srednjoškolace, od kojih su se neki, a koji neće studirati, već prijavili na biro - napominje Pešić.

Povećanje broja korisnika novčane naknade moglo bi na duži period utjecati i na financijsku stabilnost Službe.

-Najbitniji dio je novčana naknada koju nezaposlene osobe dobivaju u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Služba ulaže velike napore da na vrijeme isplaćuje naknadu. U ovim teškim trenucima globalnog problema, svjedoci smo da se sve manje novca uplaćuje kako u budžetske tako i u vanbudžetske fondove. Ali, trenutno uz pomoć Federalnog zavoda za zapošljavanje, koji nam kroz nedostajuća sredstva transferira iznose, za sada odolijevamo tako velikom porastu broja korisnika novčane naknade - kaže Pešić.

Tokom pandemije koronavirusa, napominje Pešić, bilo je ukupno 6.017 novoprijavljenih osoba u evidenciju nezaposlenih iz radnog odnosa, koji su se prijavili u razdoblju od 16.03. 2020. - 01.06.2020. godine.

Zahtjeve za ostvarenje prava na novčanu naknadu u razdoblju od 01.04.2020. - 01.06.2020. godine, podnijelo je 3.692 osobe. Služba je u tom periodu uradila te izdala 2.921 rješenje za novčanu naknadu, dok su u istom periodu iz evidencije nezaposlenih zbog novog zaposlenja izbrisano 2.383 osobe.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo