Svijet     | 07.07.2020. 16:37 |

Britanija i EU večeras održavaju neformalne razgovore o Brexitu

FENA Internet

LONDON, 7. jula (FENA) - Vodeći britanski i pregovarači EU večerat će u utorak u Downing Streetu broj 10, pokrećući posljednji krug razgovora o Brexitu koji su blokirani zbog međusobnih razilka dvije strane, dok je vodeći zvaničnik EU kazao kako želi sporazum, "ali ne po svaku cijenu".

Prošlosedmični krug pregovora je prekinut nakon što su obje strane ustvrdile da, iako žele sporazum, tek trebaju prevazići jaz u pozicijama koji bi mogao učiniti status-quo prelazni period do kraja godine bez postizanja trgovinskog sporazuma.

Nakon napuštanja EU u januaru, Britanija je nestrpljiva da djeluje sama, dogovarajući trgovinske sporazume s drugim zemljama i uvodeći vlastiti režim sankcija, istovremeno insistirajući da se ne treba povinovati standardima bloka.

Bruxelles se također čvrsto drži svojih pozicija, dok je šef pregovaračkog tima EU Michel Baarnier postavio fotografiju sebe i svog tima dok putuju vozom u London u utorak, i pišući ispod nje: "EU želi sporazum, i mi činimo sve da uspije ali ne po svaku cijenu".

Bruxelles tvrdi da ne može biti novog ekonomskog partnerstva bez čvrstih garancija koje bi osigurale poštenu konkurenciju.

- David Frost i Michel Barnier pristvovat će večeri u Broju 10 radi neformalnih razgovora – saopćio je portparol britanskog premijera Borisa Johnsona. 

- Za večerom će biti pokrenuti razgovori, a sutra će timovi zvaničnika Ujedinjenog Kraljevstva i EU održati nove rasprave – kazao je.

Upitan ima li Britanija nove prijedloge, portparol je kazao: "Siguran sam da će rasprave obuhvatiti sve teme od onoga što EU naziva ravnopravnim uslovima do upravljačkih struktura", prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo