Svijet     | 07.07.2020. 16:32 |

Njemačka - U karantenu grupa menonita zaražena koronavirusom

FENA Internet

BERLIN, 7. jula (FENA) - Vlasti u gradu na zapadu Njemačke uvele su obaveznu karantenu za zajednicu menonita nakon što su u porodici od 12 članova svi bili pozitivni na koronavirus.

Novinska agencija dpa izvijestila je da je zdravstvena služba u Euskirchenu, blizu Kelna, saopćila da se očekuju testiranje svih članova te zajednice ove sedmice.

Glasnogovornik lokalne vlade Wolfgang Andres rekao je da ne zna koliko je to tačno osoba u toj zajednici, ali zvaničnici vjeruju da ih ima oko 500.

Andres kaže da su djeca iz porodice išla u gradsku školu za menonite prije nego što se pojavio virus, a porodica je vjerovatno posjećivala i molitvenu kuću u zajednici, tako da nije isključeno da se virus proširio.

Menoniti su kršćanska protestantska grupa čije učenje počiva na pravilima anabaptističke denominacije, a koji su dobili ime po reformatorskom svećeniku iz Frizije Menu Simonsu osnivaču te vjerske grupe.

Kao i Amiši, ultrakonzervativna kršćanska zajednica menonita odbacuje savremeno društvo i živi kao da je u 19. stoljeću. Gotovo svi žive u samodostatnim kolonijama i prihvataju društvenu izolaciju koja im pomaže da se odupru iskušenjima savremenog svijeta.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana