Najave     | 07.07.2020. 15:30 |

U Potočarima stalna postavka projekta 'Forenzički arhiv: Od jednog uče svi'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i bosanskohercegovačka umjetnica Šejla Kamerić povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici najavili su početak projekta "Forenzički arhiv: Od jednog uče svi".

Projekt će se razvijati u narednim godinama a sastojat će se od stalne postavke u Memorijalnom centru te digitalne platforme, saopćeno je iz ICMP-a.

"Forenzički arhiv: Od jednog uče svi" će omogućiti javnosti uvid u naučni proces pronalaska i identifikacije žrtava rata u misiji za istinu i pravdu. Koristeći različite medije te kombinirajući naučni i umjetnički pristup, cilj projekta je predstavljanje široj publici naučnih činjenica na osnovu kojih su pronađene i identificirane žrtve genocida u Srebrenici.

Projekt govori o odsustvu i traganju za nestalima ali i mukotrpnom naučnom procesu. Izložba je koncipirana imajući u vidu komemorativnu prirodu same teme, a nastala je s ciljem donošenja emotivnog iskustva promatraču, s istaknutim informativnim i obrazovnim segmentima.

Na temelju metode identifikacije koja se zasniva na analizi DNK, ICMP je pomogao identifikovati 7.000 od više od 8.000 osoba nestalih u genocidu. ICMP-ovi naučni podaci - uključujući i evidencije o testiranju DNK - koji se odnose na osobe nestale u genocidu u Srebrenici prihvaćeni su kao dokazni materijal u suđenjima pred MKSJ-om i sudovima u Bosni i Hercegovini. Dokazi su prošli brojna i vrlo detaljna unakrsna ispitivanja i nikada nisu osporeni.

Uprkos nepobitnim forenzičkim dokazima da se genocid dogodio i uprkos brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova, njegovo negiranje ne posustaje. U odgovoru na sveprisutno negiranje genocida i manipuliranje činjenicama o sukobu u Bosni i Hercegovini, uključujući i genocid u Srebrenici, najvažnija je istina.

Primjena savremenih naučnih metoda za identifikaciju srebreničkih žrtava je način suprotstavljanja takvim pokušajima i sredstvo utvrđivanja nepobitnih činjenica o događajima u Srebrenici. Naučno utvrđene činjenice i dokazi moraju predstavljati polazište u procesu prihvatanja prošlosti i stvaranja budućnosti koja se temelji na vladavini zakona. Podržavanje transparentne i istinite priče o događajima iz prošlosti ključno je za mir.

Kako se rad na otkrivanju novih masovnih i skrivenih grobnica u vezi sa Srebrenicom nastavlja, ovaj rastući arhiv će nastaviti postojati kao multimedijalna instalacija i kontinuirani projekt prikupljanja podataka – živi spomenik u obliku podataka. Instalacija će biti trajno izložena u Memorijalnom centru u Potočarima i dostupna putem digitalnih platformi.

Projekcija digitalnog segmenta instalacije u Memorijalnom centru Potočari na zidovima Fabrike akumulatora će biti upriličena 8. i 9. jula od 20 sati.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Bećirović: 9. januar nije datum za slavljenje, očekujem poduzimanje mjera od OHR-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta