Svijet     | 07.07.2020. 15:56 |

Migranti sa humanitarnog broda prebačeni na italijanski trajekt

FENA Internet

RIM, 7. jula (FENA) - Grupa od 180 migranata koji su nekoliko dana proveli na humanitarnom brodu Ocean Viking prebačeni su na italijanski trajekt u karantenu.

Migranti su se tokom noći iskrcali u sicilijanskoj luci Porto Empedocle i prebačeni su direktno na trajekt, rekla je u utorak glasnogovornica organizacije SOS Mediterrane, humanitarne organizacije kojom upravlja Ocean Viking.

Trajekt je napustio Porto Empedocle u 8 sati ujutro, dodala je glasnogovornica. Trajekt će ostati na moru, ali blizu obale, barem dok se ne završi dvosedmični karantenski period, javio je dpa.

Ocean Viking spasio je migrante u četiri odvojene operacije između 25. i 30. juna, a posada je izrazila žaljenje da ih do prošlog vikenda ni Italija, ni Malta nisu htjeli primiti.

Humanitarni brod saopćio je da je poslalo sedam zahtjeva za iskrcavanje italijanskim i malteškim vlastima, prije nego što je Italija dozvolila Ocean Viking da se približi luci Porto Empedocle.

U jeku nove pandemije koronavirusa, Italija i Malta su preduzele korake da ograniče dolazak spašenih migranata na moru zbog očuvanja javnog zdravlja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo