Bosna i Hercegovina     | 07.07.2020. 14:06 |

Pretresi na više lokacija zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u suradnji sa djelatnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) BiH, kao i uz asistenciju više policijskih agencija na terenu, vrše pretrese na većem broju lokacija na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz državnog tužiteljstva.

Kako se navodi, veći dio lokacija nalazi se na području Posavine, Sarajeva, sjeverne Bosne, srednje Bosne, Hercegovine i doline Neretve, a povezane su sa osobama osumnjičenim za nezakonitu nabavku, preradu, prodaju i distribuciju na ilegalnom tržištu, velikih količina cigareta, duhana i duhanskih prerađevina, bez obilježavanja akciznim markicama Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonskim propisima o porezima i akcizama.

Meta akcije kodnog naziva “Delta” su osobe osumnjičene da su u dogovoru oformile nezakoniti lanac otkupa, nabave, prerade i proizvodnje cigareta, duhana i duhanskih prerađevina, te djelujući izvan sistema akciznih dadžbina, oštetile budžet Bosne i Hercegovine za višemilionske iznose.

- Akcizna davanja za jedan kilogram duhana iznose 121,70 KM, te se nezakonitim prometom ove vrste roba, budžetu Bosne i Hercegovine i svim građanima, nanosi šteta u višemilionskim iznosima, a počinitelji kaznenih djela, stiču velike iznose nezakonite imovinske koristi - navodi se u saopćenju.

Osobe koje su predmet istrage, osumnjičene su za kaznena djela organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima nedozvoljenog promet akciznih proizvoda i pranja novca.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Provedena akcija 'Paravan' u borbi pritiv organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa droge

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana