Svijet     | 07.07.2020. 14:46 |

Donatori Trumpove predizborne kampanje među prvim dobili poticaje

FENA Internet

WASHINGTON, 7. jula (FENA) - Čak 273 miliona dolara savezne pomoći za borbu protiv koronavirusa dodijeljeno je za više od 100 kompanija koje su u vlasništvu ili kojima upravljaju glavni donatori predizborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa, pokazuje analiza Associated Pressa.

Mnogi od njih su među prvima kojima je odobren zajam početkom aprila, kada je administracija ulagala velike napore da pokrene program kreditiranja.

Samo je osam preduzeća moralo da sačeka do početka maja prije nego što su dobili sredstva, prema AP-ovom pregledu podataka objavljenom u ponedjeljak.

Kompanije povezane s Trumpom pomoć su pribavile putem Programa zaštite plata koji proširuje korpus za mala poduzeća koja su ugrožena pandemijom.

Lanci brze hrane poput Muy Brands-a, naftnih i plinskih kompanija i drugih kompanija dobili su više od 659 milijardi američkih dolara za poslovne zajmove koji će se otpisati ako se novac iskoristi na platnim spiskovima, zakupima i sličnim troškovima.

Trumpove pristalice koji upravljaju tim kompanijama doprinijeli su s najmanje 11,1 miliona dolara za predizbornu kampanju od maja 2015. godine, navodi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Aviokompanije preusmjerile letove nakon izraelskog napada na Iran

Kompanija Bingo u 2023. imala najveći prihod, najveću dobit i najviše zaposlenih

Predsjednica CIK-a BiH u Varšavi na konferenciji o finansiranju izborne kampanje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'