Ekonomija     | 07.07.2020. 12:36 |

Spomenici iz 2. svjetskog rata dio zajedničke turističke ponude triju zemalja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7.srpnja (FENA) - U okviru projekta "Tragovima Maršala" stvorena je jedinstvena turistička ruta koja povezuje značajne spomenike posvećene Drugom svjetskom ratu u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Ruta je dio projekta "Povećanje turističke atraktivnosti, turističkih partnerstva i poslovne konkurentnosti transnacionalnom kulturnom rutom - Tragovima Maršala", kojeg financira Europska unija, a provodi Vijeće za regionalnu suradnju (RCC), priopćeno je iz Fondacije za promicanje obrazovanja, kulture, mira i ljudskih prava "Sprofondo – Thalia" BiH.

Spomenici koji su uključeni u projekt su Spomen park Vraca, Tjentište (Nacionalni park Sutjeska, Foča), Nacionalni park Kozara (Prijedor), Partizansko groblje (Mostar) i Smetovi (Zenica) u BiH; zatim Sremski front (Šid), Kosmaj (Mladenovac) i Kadinjača (Užice), te crnogorski spomenici Trebjesa (Nikšić), Jasikovac (Berane) i Žabljak.

Za vrijeme Jugoslavije ti spomenici bili su dijelom državnih rituala kojima se održavalo kolektivno sjećanje i kreirao zajednički narativ, a danas su gotovo zanemareni.

U BiH studijske analize radile su kustosica Historijskog muzeja BiH Elma Hodžić i kreator platforme "Odmori u BiH" Nataša Musa, koje su najavile da se narednim aktivnostima projekta ekonomije tri zemlje trebaju povezati u rutu kako bi zainteresiranim subjektima ponudile mogućnost umrežavanja u procesu izgradnje jedinstvenog nacionalnog turističkog proizvoda.

Jedna od aktivnosti projekta je "Karta pripovijedanja", digitalna karta za prikaz rute. Na toj karti posjetitelji će se upoznati sa lokalitetima i zanimljivim pričama o spomenicima. Karta bi se implementirala u već postojeće web stranice turističkih organizacija, agencija i općina.

Planirana je i izložba "Plavi voz" koja će prikazati fotografije spomenika Drugog svjetskog rata, a koja će posjetiti sve tri države. Izložbu će pratiti i edukativne radionice za interpretaciju umjetničkog dizajna spomenika Drugog svjetskog rata s posebnim akcentom na uključivanje mladih u izgradnji potencijala lokacija korištenjem zanimljivih metoda pripovijedanja, a kako bi se povezali sa svojim kulturno povijesnim nasljeđem.

U BiH projekt provodi Fondacija za promociju obrazovanja, kulture, mira i ljudskih prava "Sprofondo –Thalia" BiH, u Srbiji Centar za istraživanja i studije turizma Novi Sad, a u Crnoj Gori nevladina organizacija Pro Futuro.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Turistička zajednica KS najavila manifestaciju Sarajevo Winter Fest

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Za 11 mjeseci 2021. u BiH 875,8 hiljada turista, i dalje pozitivna očekivanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo