Ekonomija     | 07.07.2020. 11:41 |

EK povećala procjenu pada europskog gospodarstva

FENA Roland Grabovac

BRUXELLES, 7. srpnja (FENA) - Europska komisija u utorak je objavila ljetnu ekonomsku prognozu koja predviđa pad BDP-a u svim državama članicama Europske unije, a najpogođenije zemlje bit će Italija, Hrvatska, Španjolska i Francuska.

Komisija za te četiri zemlje predviđa dvoznamenkast pada BDP-a, i to francuskog za 10,6 posto, hrvatskog za 10,8 posto, španjolskog za 10,9 posto te talijanskog za 11,2 posto.

Predviđa se ukupan pad europskog gospodarstva od 8,3 posto, što je više u odnosu na proljetnu procjenu kada se predviđao pad od 7,4 posto.

Europska komisija najavila je oporavak europskog gospodarstva u 2021. godini i njegov rast po stopi od 5,8 posto.

U priopćenju Europske komisije navodi se da je u prvom kvartalu ove godine gospodarstvo palo za 1,2 posto na godišnjoj razini, a u drugom kvartalu se očekuje još veći pad.

Dostupni visokofrekventni indikatori i indikatori raspoloženja upućuju na to da je najniža gospodarska aktivnost možda dosegnuta u travnju, nakon čega može uslijediti nagli oporavak u svibnju i lipnju, navodi Komisija.

Kada je u pitanju ekonomska situacija u susjednoj Hrvatskoj, Komisija je ponovila svoju ocjenu da je hrvatsko gospodarstvo ušlo u koronakrizu u znatno boljem stanju nego u krizu 2008., ali da će zbog velikog pada ove godine ostati ispod razine od prije te krize.

Očekuje se da će domaća potražnja biti glavni pokretač pada BDP-a u prvoj polovici godine i kasnijeg oporavka.

Komisija procjenjuje da će se privatna potrošnja brzo oporaviti s otvaranjem gospodarstva, budući da su izbjegnuta velika otpuštanja zahvaljujući vladinim mjerama za potporu plaća.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo