Bosna i Hercegovina     | 07.07.2020. 08:44 |

HBS podržala izdavanje Izvještaja o negiranju genocida na njemačkom jeziku

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 7. jula (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija Heinrich Böll (HBS) predstavili su prijevod na njemački jezik Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici, koji se bavi istraživanjem slučajeva negiranja genocida i narativima ekstremne desnice u državi, regiji i svijetu, a koji na sistemski način negiraju zločin genocida, minimiziraju žrtve i slave počinioce kao heroje.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić smatra da Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici treba da bude dokument koji će izlaziti svake godine, te na taj način pratiti trendove i politike koje stoje iza onih koji omalovažavaju žrtve genocida.

Na tom putu, kazao je, izuzetno je važno da se usvaja međunarodno priznata metodologija istraživačkog rada, kako bi stekli kredibilitet i ostali ili postali adresa kojoj se obraćaju istraživači.

- Druga važna stvar je da priča koju pričamo bude ispričana na više jezika. Snaga institucije, snaga jedne borbe, mjeri se i kapacitetom da svoju priču i ono što znamo prenesemo cijelom svijetu. Uz ovaj prijevod i ovakve oblike saradnje, nadam se da smo na korak bliže tom cilju - zaključio je Suljagić i dodao da se finalizira i prijevod na turski jezik.

Direktorica Ureda HBS-a za BiH, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, Marion Kraske kaže da je povijest zločina od samog početka i povijest negiranja i obmanjivanja.

- Poricanje se odvija uporedo sa glorificiranjem djela i počinitelja - a oboje priprema mentalno tlo za novo nasilje. S obzirom na to da je međunarodna zajednica zakazala 1995. godine, teško je podnijeti nedostatak međunarodnog interesa za bavljenje genocidom - i istovremeno opasno. Srebrenički genocid u budućnosti mora zauzeti svoje mjesto u evropskoj kulturi sjećanja. Evropa bi trebala pokazati da je u svakom trenutku spremna obraniti civilizacijska i ljudska prava od onih koji ih gaze - kazala je Kraske.

Dodala je da HBS prepoznaje aktivnosti negiranja genocida kao udar na vrijednosti slobode i ljudskih prava.

Fondacija Heinrich Böll u povodu obilježavanja godišnjice objavit će opsežni dosije 8. jula na svojoj web-stranici, s brojnim audiovizualnim elementima u znak sjećanja na Srebrenicu, kako bi se suprotstavili zaboravu, poricanju i manipulaciji.

Saradnja Memorijalnog centra Srebrenica i HBS-a dio je šireg kruga aktivnosti HBS-a koji se tiču obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Memorijalni centar Srebrenica kontaktirao ambasade i misije u BiH - Podržite Rezoluciju o Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica pozdravlja najavu razmatranja Rezolucije pred Generalnom skupštinom UN

Duraković: Memorijalni centar izrastao u ozbiljnu reprezentativnu instituciju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana