Stranačke aktivnosti     | 06.07.2020. 21:05 |

Saopćenje za javnost Naše stranke (NS)

FENA Saopćenje

Presuda beogradskog suda kojom je Husein Mujanović, bivši pripadnik Armije RBiH, osuđen na deset godina zatvora predstavlja nastavak pokušaja Republike Srbije da izjednači odgovornost za ratove u bivšoj Jugoslaviji, ali i nesposbonost aktuelne vlasti u Bosni i Hercegovini da zaštiti branitelje koji su se suprotstavili agresiji na našu zemlju iz tog perioda.

Naša stranka je u više navrata zahtijevala od nadležnih organa Bosne i Hercegovine - prije svega Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH - da posjete g. Mujanovića u srbijanskom zatvoru, pruže mu pravnu i svaku drugu pomoć, ali je reakcija u potpunosti izostala. Umjesto toga, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković se tokom nedavne posjete Beogradu izvinjavala Aleksandru Vučiću, a nije iskoristila tu priliku da se interesuje za status g. Mujanovića, kamoli da ga posjeti.

Bosna i Hercegovina ima sve potrebne kapacitete da procesuira sve slučajeve koji se tiču njenog teritorija. Suđenja u Srbiji su pokušaj diskreditacije bh. pravosuđa s ciljem da se Srbija pokaže kao jedini mjerodavan djelilac pravde u vezi s ratom u kojem je bila agresor, upravo na teritoriju naše zemlje. Istovremeno, upravo se u Srbiji krije bjegunac od bh. pravosuđa, Novak Đukić, koji je odgovoran za zločin protiv tuzlanske mladosti na Kapiji. Ovakvo postupanje zvaničnog Beograda stoga nesumnjivo vodi u pravcu pogoršavanja odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Značajan dio odgovornosti za ovakvo stanje, međutim, leži i na trenutnim bh. vlastima, posebno članovima Predsjedništva BiH i ministrici vanjskih poslova. Dok je Mujanović boravio u srbijanskom pritvoru, njegova je porodica sama angažirala advokate, a SDA je odobrovoljavala Milorada Dodika s ciljem formiranja vlasti i raspodjele pozicija.

Ove strukture također ništa nisu učinile ni za Osmana Osmanovića, još jednog borca Armije BiH koji u Beogradu čeka presudu.

Poslanik Naše stranke u državnom Parlamentu Damir Arnaut, koji je odigrao ključnu ulogu u oslobađanju Ejupa Ganića i Jovana Divjaka od politički motivisanih srbijanskih potjernica je sve to slikovito ilustrirao na svom twitter nalogu --  "Ova vlast ove ljude ne može spasiti. Pored ove vlasti, i Ganić i Divjak bi završili u beogradskim kazamatima. Treba ih srušiti. Opasni su za naše branitelje".

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo